Maratonistrateegia + ennustusmäng ja AUHINNALOOS!

Maratonini on jäänud kõigest veidikene üle nädala. Holy mother of God! o_O Aeg oleks vist avalikult kõigile lugejatele rääkida, mis mu plaan siis sellel korral on. Ega siin midagi väga keerulist või eelmisest korrast erinevat ei ole. Ainult see on kindlasti erinev, et sellel aastal ei ole ma end sügavasse ülekoormuse auku kaevanud nagu eelmisel aastal. See on ainult tore. 🙂

Trennid

Ega’s siin midagi, kes juba eelmise nädala kokkuvõtet luges, see enam-vähem kujutab ette, mis mul plaanis on. Aga kordamine on tarkuse ema.

1. nädal

 • E: –
 • T: –
 • K: Jooks Jõud Venitus: kerge jooks (25-30 min), jooksuharjutused, mõned lahtijooksud, venitamine
 • N: –
 • R: kerge võistluseelne sörk 20-30 min
 • L: –
 • P: Jüri Jaansoni 2 Silla jooks

Kuna eelmise nädala lõppu jäi ränkraske pikk treening, siis võtsime 2 päeva nädala algusest rahulikult taastumiseks. Kolmapäeval sai tehtud JJV rühmatrenn, kus mina lõike ei jooksnud. Kui viimane pikk trenn oleks kergem olnud, oleks võinud veel lõigutada küll, aga minu puhul oli oluline eelmisest treeningust kindlasti ära taastuda. Täna teen kerge sörgi ja pühapäeval tuleb treeningvõistlusena 2 Silla jooks (10 km), kus kavatsen joosta kindlasti üle tunni, pigem maratonitempos.

2. nädal

 • E: Jooks Jõud Venitus: kerge jooks (30 min), jooksuharjutused ja rullimine
 • T: –
 • K: Jooks Jõud Venitus: kerge jooks (30 min), venitamine-rullimine-sotsialiseerumine ja vaimselt valmistumine 😉
 • N: –
 • R: puhkus (või kerge võistluseelne sörk 20 min)
 • L: –
 • P: SEB Tallinna Maraton

Võistlusnädalal enam midagi eriti teha ei saagi: 2 väga kerget jooksutrenni oma pundiga, kus jookseme, rullime, sotsialiseerume. Peab suutma end viia täielikult maratoni lainele, panema end vaimselt valmis, keskenduma, tegelema palju enda mõtlemisega, enesesisestusega, peas oma maratoni läbi mõtlema ja kõigeks valmis olema. Hetkel veel tunnen, et päriselt kohale pole jõudnud, mis katsumus taaskord ees ootab. Mõtted on rohkem töölainel. Enne maratoni peab sealt välja tulema. Kuna olen lisatunde teinud, siis võtan võistluseelne reede vabaks, kui vähegi lastakse.

Toitumine

Üllatus-üllatus, aga seekord ma nii ranget teiperit läbi tegema ei hakka. Kuna olen viimased 1,5 nädalat proovinud niigi natuke rohkem tervisliku inimese moodi süüa (tere, köögiviljad!), siis süsivesikute osakaal on niigi langenud.

Viimasel nädalal söön esmaspäevast neljapäevani hommikuti pudru asemel midagi valgulisemat (a la muna), tõmban natuke veel teravilja vähemaks ja asendan muude alternatiividega (tere, veel rohkem köögivilju!) ning reedel ja laupäeval söön ainult väga süsivesikurikkaid toitusid (korralikes-mehistes kogustes) ja võtan abiks ka spordijoogi, mineraalvee ning viinamarjamahla. Loodetavasti saavad glükogeenivarud siis täis laetud, samas end liigselt täis pugimata, sest raske kõhu ja seedehäiretega ei ole tore maratonile minna. Kuna eelmisel korral jäin laadimisega natuke hätta ning samuti ei suutnud oma janu täis juua, siis äkki seekord õnnestub niimoodi paremini.

Rajale läheb kaasa 5 geeli, ajastusega 1 geel enam-vähem iga tunni järel, lõpus tihedamalt. Valik on järgmine: High5 apelsini isogeel, Etixxi koola geel, Etixxi laimi geel (sooladega), High5 apelsin, Etixx guaraana ja alkoholiga geel (30 min enne finišit). Enne starti läheb sisse veel 2 High5 apelsini isogeeli. Energiapuudusesse ei tohiks nii mitte mingil juhul jääda. Joogipunktid peaksid olema enam-vähem iga 2-3 km tagant, mida on piisavalt.

Maratoni rajastrateegia

Ilmselt paljude jaoks absoluutselt kõige huvipakkuvam teema selles postituses. 🙂 Kahjuks mul midagi väga huvitavat rääkida ei ole. Proovin ka sellel korral püsida nii kaua kui võimalik 5 tunni tempomeistri grupis. Ideaalis tahaksin ma selles grupis püsida lõpuni, aga ma ei tea, kas ma olen selleks piisavalt tugev. Kas mu süda veab mind nii kaugele selles tempos, kas mu keha (jalad) peavad vastu või mis veel juhtuda võib. Nüüd ma juba tean, et 5 tunni grupp jookseb tegelikult kiiremini kui 5 tundi, seega mitte 7 min/km tempos, vaid umbkaudu 6:45 tempos. Kui enne 30. km pulss anaeroobsesse läheb, siis ilmselt grupis ma vastu ei pea, aga kui 2. ringi tagasipöördeni vastu pidada, siis äkki suudan? 🙂 Eks näis. 5 tunni grupiga lõpuni tulek tähendaks üle 10-minutilist ajaparandust.

Uut rada isegi ootan põnevusega, tahaks juba seal joosta. Alguses on küll kohe tõus, aga loodetavasti see ei riku asja. Kuuldavasti munakive enam võtta ei tule, ilmselt ei pea siis lõpus ka enam nii palju trügima. Eks näis. Eelmisel aastal oli viimased 500 m hea langev rada ja jalad hakkasid ise kiiremini all ringi käima. Näis, mis seekord on, rajaprofiililt tundub olema pisike tõus. Eks näis. Tallinlased võivad muudetud rajast rohkem rääkida. Mul endal täpne ettekujutus sellest rajast uues kuues puudub. 🙂

Muud mõtted

Kunagi ma arvasin, et tunnen end teise maratoni eel (kui see üldse peaks tulema… tuli!) teisiti kui esimese eel. Ma ei tea, võib-olla mõnes mõttes tunnengi, aga üldiselt tunnen ma ikkagi samu tundeid.

Aukartust. Maraton on ühele jooksjale ikkagi midagi erilist. Minu arvates võiks vähemalt olla. See ei ole kindlasti distants, kuhu liiga kergekäeliselt peale lennata. Tihti öeldakse, et maraton ei ole 2 poolikut järjest, vaid midagi enamat. Raskemat. Ma olen sellega päri. Lisaks on maratonis see miski. X-faktor. Midagi väga väga erilist. Ma tundsin seda. Ja ma tahan seda veel tunda.

Hirmu. Õnneks küll palju vähem kui eelmisel korral. Pigem nimetaks ma seda pelgamiseks. Pelgan vigastust saada. Eelmine kord tõin endaga tallavigastuse kaasa. Enam nagu ei tahaks. Tahaks ikkagi lõpuni joosta. Tervena.

Elevust. Teate, ikka on niiiii põnev. 🙂 Sama aeg, sama linn, aga uus rada ja natuke teistsugune eesmärk end uude tundi joosta. Mis saab? Kuidas ilm on? Kui kaua ma vastu pean? Mida ma mõtlen? Kas ma olen jälle… õnnelik? 🙂

Igasuguseid mõtteid on. Õnneks seekord aitab mind teadmine, et sain eelmisel korral palju kehvemas seisukorras hakkama, peaksin ka seekord kuidagi ju saama. Ma vähemalt väga väga loodan. Hoidke pöidlad peos!


Nüüd lükkaksin aga käima ühe ennustusmängu. 🙂 Palun, kallid lugejad-kaasaelajad-sõbrad, ennustage, mis ajaga (netoaeg) läbin ma 2016. aastal Tallinnas täispika maratoni. Ennustus kirjuta selle postituse kommentaariumisse ja täida kindlasti e-maili väli, et saaksin sinuga ühendust võtta. Auhinna saavad 3 parimat ennustajat. Täpseim ennustaja saab auhinnaks Biofreeze jahutava sprei, teine ennustaja geeli ja kolmas roll-on’i. Ja muidugi au ja kuulsuse, et mu võimeid nii hästi tunnete! 😀

Biofreeze loos

Ennustamine lõpeb 11. septembril kell 9. Hilisemad ennustused pärast kella 9 (ehk pärast maratoni starti) enam arvesse ei lähe.

PS! Kui soovid ennustada, aga auhinnamängus osaleda mitte, siis märgi juurde, et auhinnaloosis ei osale. 🙂

PPS! Kui keegi on juba sekundi pealt sama aega pakkunud, siis paku kas või 1 sekund teisiti, et saaksin kuidagi võitja valida.

PPPS! Kui asud Tartust eemal, siis võidu puhul maksab postikulu võitja.

29 kommentaari “Maratonistrateegia + ennustusmäng ja AUHINNALOOS!

 1. Ma sain aru, et maratonirada on sama aga teistpidi lihtsalt – kindel muidugi pole.
  Arvan, et sel korral jooksed küll 5 tunniga ära… ehk isegi kiiremini. Panen igatahes pöidlad pihku ja ehk kohtume rajal. 🙂
  Ps, auhinnaloosis ei osale. 😀

  Meeldib

  1. Kaardi järgi on väike erinevus ainult selles, et vanalinna osa on ka ikka kõrvale sõiduteele toodud ja ringid on vastupidi… nii et mitte lõpp ei ole
   kergelt allamäge, vaid algus kergelt
   ülesmäge 🙂

   Edu maratonirajal

   Meeldib

 2. Rada on palju kergem, kui eelmised aastad. Nii, et 4:49:59. Samas eks uue ringi alguses ka 2 korralikku tõusu sees. Õnneks need asfaldil mitte munakividel.

  Meeldib

 3. Nii Margit, arvutasin välja, et näen su nime taga protokollis aega 4:42:35. Ei läinud lolliks. Lihtsalt olen loomult optimist. Loosis ei osale. Edu! Kahjuks seekord teiega kõigiga koos joosta ei saa. 😦

  Meeldib

 4. Matemaatiliselt 10km rekord prognoosib 4:03, poolmaratoni rekord 4:22! :O
  Pakun siiski 5:01 ,ehk suurt-ca 10 sek per km , ajaparandust.

  Teiper-tänapäeval enam karbonälgimist ei soovitatagi-keha on eelnenud treeningperioodist niigi tühi , kergemate päevade ja sundsöömisega laeb ta end täis niikuinii.

  BTW-köögiviljad-kui need pole süsivesikud- siis kas need on rasvad või valgud 🙂

  Meeldib

 5. Ennustamine on üks tänamatu töö 🙂 aga pakun 5:15:04
  Kuid kõige rohkem soovin ma, et sa selle teekonna jooksul ei teeks ühtegi kõnnisammu, sest just siis saab öelda, et jah, sa JOOKSID maratoni.
  Maratoni läbimine on kordi lihtsam, kui maratoni jooksmine.
  Edu!

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.