Rapla Selveri Suurjooks 2018

Minu reaktsioon: hell yeah! 😍 Taaskord oli Rapla vÀÀrt seda pikka edasi-tagasi sĂ”itu ja kogu pĂ€eva investeerimist. Kohe pikemalt.

Ilmateade andis mĂ”ned pĂ€evad enne vĂ”istlust veidi jĂ€rele: 27 kraadi ja pĂ€ikese asemele lubati 3 kraadi jahedamat ilma. Arvestades, et jooks toimub puhtalt asfaldil ja tĂ€iesti ilma varjuta, siis tegelikkus on muidugi jupp maad kuumem.🙄 Aga selline ilm on selle kevade vĂ”istlustel pigem reegel kui erand…

Startisime Tartust kell 8.30 ja Raplas olime kohal 10.40. Eelmise aasta “jĂ”uan 40 minutit varem kohale ja jooksen ringi nagu peata kana” ei tahtnud enam korrata. Saime ilusti end Ă€ra parkida, suurema jĂ€rjekorrata WC-s kĂ€idud ja kiirelt soojendusele minna. Soojendusel saime juba aru, kui kuum ilm on. Õnneks oli omajagu tuult, mis jahutas, aga tuuleta kohtades oli korralik saun. Lahtijooksude ajal sain aru, et jalad on ikka kuratlikult head.😳 Parema jala pĂ”lveĂ”nnal on jĂ€tkuvalt natuke valus, aga ĂŒldiselt: megapriima!

IMG_8919

Enne starti oli veel piisavalt aega koridoris hea koht sisse vĂ”tta, end veega ĂŒleni mĂ€rjaks kasta ja 4 minutit enne starti sĂ”in ka ĂŒhe geeli sisse. See tundub minu puhul positiivselt mĂ”juvat. Edusoovid TYSKi inimestele ja blogijatele ning tuligi teele asuda.

1. km: 4:35

Esimene kilomeeter lÀks kuidagi vÀga kiirelt. Ega eriti midagi ei mÀleta. Palav oli. Hakkasin jÀlle oma sekundite mÀngu mÀngima: eelmise aasta rekorditempo (4:55) oli ees ja muudkui liitsin ja lahutasin sekundeid. Esimesega 20 sekundit varus. Positiivne.

2. km: 4:40

Teisel kilomeetril on juhe juba suhteliselt koos. Mingid ringteed, kuskil oli vist mingi tĂ”usuke vĂ”i kaks. Ahjaa: kilomeetripost oli kuskil 1,55 km peal.😅 VĂ”imalik, et see oli 5 km raja oma, aga korraks ajas segadusse. Juba mĂ”tlesin hirmuga, kas oleme kuskilt valesti jooksnud ja lĂ”iganud, aga mĂ€lu jĂ€rgi ma sellist kohta tuvastada ei suutnud.

3. km: 4:44

Kui 3. km post lÔpuks tuli, oli vÀhemalt selge, et kuskil mingit lÔikamist toimunud ei ole. Vaikselt hakkas raskeks minema, aga ma ei lubanud endal sellest mÔelda. Lihtsalt jookse! Ajavaru oli natuke kogunenud, aga jÀrele anda veel kindlasti ei tohtinud.

IMG_9011

4. km: 4:49

3. ja 4. kilomeetril oli ĂŒpris vastik ja rĂ”ve olla, seda mĂ€letan ma pĂ€ris selgelt. Kurk oli konkreetselt Ă€ra kuivanud ja vĂ€ga palav oli ka. Teadsin, et 4 km tĂ€itumisel saab viimaks juua ja ootasin seda punkti ikka tĂ€iega. Kahjuks olid veetopsid otsas đŸ€ ja sain endale vaid spordijoogitopsi, kus oli pĂ”hjas naaaaatukene magusat jooki. Õnneks oli seal ĂŒks kastmisduĆĄĆĄ ĂŒleval, kust selle sekundiga isegi natuke vett pĂ€he lendas. Vastasel juhul: game over. Ootas ees 4 km pikka lauget sirget. Seal on lihtne murduda.

5. km: 4:55

Kui 5. km tĂ€is sai ja kell ainult 23:43 nĂ€itas – mis muideks on minu 5 km isiklik rekord! –, siis sain aru, et tĂ€na on isegi mingi rekordilootus olemas. Teadsin eelmistest aastatest, et raskeimad kilomeetrid on 6–8 km. Need tuleb hambad ristis Ă€ra kannatada. 6. km lĂ”igi kohe ĂŒhe neetult valusa kilomeetriajaga.

6. km: 5:12

6. km oli tÀpselt nii raske, nagu oodanud olin. Rohkem polegi midagi öelda.

7. km: 4:59

Suutsin end korraks natuke kokku vĂ”tta, aga ĂŒldiselt oli ikka pĂ€ris raske jooks. PĂŒsisin Ă”nneks ĂŒhe meeste pundi taga tugevaima vastutuule eest peidus, samas tĂ”i tuul veidigi jahutust ja vĂ€rsket Ă”hku. Mina aga ootasin muudkui jĂ€rgmist pÀÀstvat joogipunkti. Ja finiĆĄit. Seda kĂ”ige rohkem. 😂

8. km: 5:08

graphs

LĂ”puks sai 7. km lĂ”pus juua. VĂ”tsin kohe kaks topsi, ĂŒks lĂ€ks kĂ”htu ja teine pĂ€he. Veel oli mingi imelik maitse, mis tĂ”i mulle kohe ĂŒle-eelmise aasta Ööjooksu halva vee meelde, mis pooltel tuttavatel ja ka mul kĂ”hu valutama ja/vĂ”i iivelduse ja/vĂ”i oksenduse esile kutsus. Õnneks Rapla veega nii halvasti ei lĂ€inud. JĂ€i vaid 2 km lĂ”puni. Aeg end kokku vĂ”tta. Jalg jala ette ja lĂ”puni!

9. km: 4:58

9. km posti ootasin pikisilmi. Kuna olime sinna soojenduse ajal jĂ”udnud, teadsin tĂ€pselt, kui kaugel/lĂ€hedal on sealt juba finiĆĄ, mis vaikselt 9. km keskel juba silmaga paista on. Nii lĂ€hedal, aga nii kaugel, lisaks kohe kruusatee lĂ”ik tulemas. Kops oli jumala koos ja samm ilmselt inetuse tipp, aga vaatasin kella, sain aru, et rekord tuleb, lihtsalt minust oleneb, kui hea. VĂ”tsin end kokku. It’s go time!😏

10. km: 4:45 min/km

splits

Viimane kilomeeter algas pÀris pika kruusase osaga. Mingi vanem mees jÀi mulle vahepeal ette ja pidin vaeva nÀgema, et temast mööda saada. Tagasi asfaldile saades lÀks samm kohe kiiremaks, aga see-eest ka pulss kohe kÔrgemaks. Veel viimased pöörded, teadmata midagi oma lÔpuajast. JÔudsin finiƥisirgele, otsisin finiƥikella, mida ma ei leidnud, kraapisin jÔu kokku ja spurtisin lÔpuni.

Pilk kellale nĂ€itas uskumatuid numbreid: 48:20. Netoaeg oli veelgi ilusam: 48:12. 😍

Enam rohkem rahul ei saagi olla.

Sellise kuumaga, pĂ€rast mitmeid kahtlusi, mis minu kevadhooajast ĂŒldsegi saab
 10 km reks on joostud! NĂŒĂŒd saab tĂ€iskĂ€igul jĂ€rgmiste eesmĂ€rkide poole rĂŒhkima hakata. 🙂

Never stop believing. 

KokkuvÔttes:

 • Aeg: 48:12
 • Distants: 10 km (minu kell: 9,92 km)
 • Keskmine tempo: 4:50 min/km (minu kell: 4:52 min/km)
 • Keskmine pulss: 176 bpm
 • Max. pulss: 181 bpm
 • Koht: 317/743
 • Koht naiste seas: 48/290
 • Koht N vanuseklassis: 31/177
 • Jooksu dĂŒnaamika:
  • Sammu tihedus: 179 spm
  • Sammu pikkus: 1,14 m
  • Vertikaalne ostsillatsioon: 8,5 cm
  • Maaga kokkupuuteaeg: 230 ms
  • Paremal jalal 49,7% ja vasakul jalal 50,3%

4 kommentaari “Rapla Selveri Suurjooks 2018

 1. Nii tore oli seda lugeda. Ise jooksin 5 km ja oli raske kĂŒll. Tegelikult tahtsin vee kohta öelda – oli jube kĂŒll… vastik rauamaitse. VĂ”tsin lonksu ja mĂ”tlesin, et Ă€kki mul suu lihtsalt kuumusest paks, et selline rĂ”ve maitse… teine lonks kinnitas, et vesi jube…
  Kuna olen Rapla kohalik ja eelmisel pĂ€eval sai koduaias lastud lastele basseini vett, milles paksult hĂ”ljus rauasade, siis sain kohe pildi selgeks – suure tĂ”enĂ€osusega jagati jooksjatele vett, mis polnud filtritest lĂ€bi jooksnud 😩 kurb 😩

  Meeldib

 2. VĂ€ga tubli.

  Olles Raplamaalt pĂ€rit tuli seoses rauamaitselise vee jutuga meelde, et kui mul paar aastat tagasi tĂ”sine rauavaeguse aneemia diagnoositi, ĂŒtles ema mulle, et see on sellest linnas elamisest, enam vees rauda ei ole. Olen Tallinnas nĂŒĂŒd 10,5 aastat elanud, veel paar aastat linna kolimise jĂ€rel oli mul hemoglobiin 140+, kuniks siis ĂŒhel hetkel oli 91. Ei tea kui suur roll sellel rauarikkal veel vanastises kĂ”rgemas hemoglobiinis oli, aga languse vĂ”ib vist suure jooksmise kaela ajada. 🙂 Aga veel on seal jah suht spetsiifiline maitse, kui ei ole korralikult filtreeritud, inimesele, kes pole harjunud vĂ”ib tĂ”esti vastik olla.

  Meeldib

 3. Sinu armastus ja jÀrjepidevus jooksmise vastu on kadestamisvÀÀrne aga nii tubli oled!!!

  Meeldib

Lisa kommentaar

TÀida nÔutavad vÀljad vÔi kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi vĂ€lja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi vĂ€lja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.