10 nädalat maratonini (29.06–5.07.2015)

29.06-5.07.2015

Tere-tere, mina siin hilisel õhtutunnil. Oli kiire nädalavahetus ja ei jõudnud varem siia postitust valmis kirjutama. Annate andeks? 🙂

Kui nädala algus polnud ikka üldse kiita ning reedel tahtis minust viimnegi positiivsus ära kaduda, siis lõpp korvas kõik halva kuhjaga.


Esmaspäeval käisin ma esimest korda pärast vigastuse saamist jooksmast. Jooksupausi oli kokku 15 päeva. Plaani võtsin umbes pool tundi jooksu, ringikene Tähtvere suunas. Pulss läks kohe üles ja tempo oli väga aeglane (155 bpm, 7:36 min/km). Päike küttis ka korralikult, kuigi õues oli ainult 22 kraadi. Kuulasin kogu aeg põlve. Valu polnud!!! Olin niiiiii rõõmus. 🙂 Siiski ei hakanud põlve huvides pikema ringiga riskima, olin ettevaatlik. Kes tasa sõuab, see kaugele jõuab. 

Teisipäeval käisin üle 3 (!) nädala BodyPumpis. Mina tegin seda 94. kava alles teist korda, oli uus ja põnev, meeldis. TYSKis on alati tore tagasi olla. Raskused olid minu jaoks tagasihoidlikud, aga ikka oli väga raske, selline tunne, nagu lihaseid polekski enam. Olen ikka tunduvalt nõrgemaks jäänud, isegi kätekõverdusi ei jaksanud teha. Regulaarsuses peitub asja võti: talvel tegin hea hulga kätekaid vähemalt 2 korda nädalas ja siis polnud need mingi probleem (aitäh, BP!). Seekord ei jaksanud isegi kahte õlaloos päkkadel korralikult ära teha… Oh well. 

Väljaastetes oli põlv kahtlane, ilmselt oleks pidanud kõik kükkidega asendama. Kui ma alles vigastuse sain, siis põlve üles tõstmine valu ei põhjustanud, valu tegi sääre taha tõstmine. Sama lugu jalatrenniga: kükkida saab ilusti, aga väljaaste, kui vasak jalg taga peab olema, see on kahtlane asend. Samuti kartsin ülessurumisi, kuigi tundus, et põlvel oli neist suhteliselt ükskõik. Õnneks.

Kolmapäeval oli üle pika aja kavas Jooks Jõud Venitus. Küll üks trenn võib ikka hea olla! Esiteks jooksin hästi rahulikult ja aeglaselt 45 minutit, proovisin pulssi alla 150 hoida. Enam-vähem peaaegu õnnestus, kui tempo algas numbritega 8:xx. Edasi jätkasime kere- ja seljalihaste trenniga. Ikka vanad head topispallid, plangud, keretõsted, puusatõsted, “ujumine”. Kus alles voolas higi ja väsitas ära. Super trenn! Lihased olid eelmisest päevast ka mõnusalt valusad.

Neljapäev: puhkepäev. Lihasvalu hakkas järele andma, aga reied olid veel hellad ja istumine-püstisaamine vaevaline. Olin terve päeva kodus arvuti taga tööd teinud ja õhtul tegin enda värskendamiseks ning lihaste ‘lahti’ saamiseks kerge jalutuskäigu. Jube ilus ilm oli ja hing kohe rõkkas sees. 🙂

5.07.2015
Fotod minu Instagramist.

Reedesest jooksust sai pulsi tõttu jooks-kõnd. Kohutav oli, kui kahe sõnaga kokku võtta. Pikemalt kirjutasin juba SIIN.

Laupäev oli trennivaba, aga muidu väga aktiivne päev, sest olin Tartu Mill Triatlonil vabatahtlikuna tööl. Nii äge oli! Kui leian pilte lõpuks kuskilt, siis tuleb sellest lausa eraldi postitus. 🙂

Pühapäeval elasin terve päev professionaalsetele triatleetidele kaasa ja olin õhtuks üpris väsinud. Koju jõudes viskasin end tunnikeseks horisontaali ja olin siis valmis nädala ühe mõnusa treeninguga lukku panema. Terve nädalavahetus ainult triatloni sees olla… Muidugi oli mu trenn sellest kõigest inspireeritud.

Kõigepealt väntasin rattaga mõõdukas tempos (24 km/h, 145 bpm) umbes 45 minutit. Lausa lendasin, jalad olid kerged, pulss oli korras, ilm oli super. Kogu aeg kujutlesin end kuskil triatlonil olevat. 😀 Siis ruttu ratast mitu korrust treppe ülespoole tassida, kiiver peast minema ja jälle treppidest alla ning Ülejõe pargi poole punuma. Kartsin, et nüüd on jalad pakud all, aga – EI!

Enesetunne oli jätkuvalt superhea ning ilma igasugust pulssi vaatamata tegin kiiremaid samme. Tõesti lennukas tunne oli jalgades ja kogu kehas, ei suutnud mitte endale pidurit peale tõmmata. Ühel hetkel ikka vaatasin  pulssi ja tempot ja olin positiivselt üllatunud: 5:45 min/km ja 164 bpm. Väga hea minu kohta, eriti kui reedest trenni vaadata. Kell ei valetanud, tunne oli vastav. Üritasin siis korraks aeglustada ka, et vaadata, kas saan pulsi alla 150. Kuna olin juba enne rattaga sõitnud ja kiirema lõigu jooksnud, siis ma ei uskunud, et seda suudan. Seda suurem oli mu imestus, kui pulsi umbes pooleteise minuti sörgiga 145 peale sain. Rõõmsal sammul tegin veel ühe kiirema lõigukese ja olingi koju tagasi jõudnud. Milline suurepärane lõpp sellele nädalale. 🙂 


Kokkuvõttes: 7 tundi 9 minutit (neto ehk ilma kõndimise ja rullimiseta: 5,5 h)

29.05-5.07.15

Oli ikka täiesti ühest äärmusest teise nädal, aga mu põlv ei valuta (!!!) ning nädal lõppes täiesti suurepärase enesetunde ja emotsiooniga. Lõpuks, LÕPUKS sain jälle tunda seda tunnet, mis sportides kõige olulisem on, mis tõesti paneb hinge sees laulma ning silmad peas särama. Oh, ma olen nii õnnelik! 🙂 Täpselt sellise emotsiooniga ongi hea järgmisest nädalast oma SEB Tallinna maratoni treeningplaaniga algust teha. Loodetavasti lähebki kõik nüüd lõpuks jälle hästi ja see suurepärane tunne püsib.

10 nädalat maratonini. Let’s do this! 

8 kommentaari “10 nädalat maratonini (29.06–5.07.2015)

      1. Plaan ikka valmis juba enne, lõpuni viimistletud ja avaldatud sai alles kolmapäeval. Mul oli kogu aeg plaanis üks BP teha, sest eelmisel nädalal polnud veel maratoniplaani algus, vaid sisseelamisnädal, et vaadata, kuidas põlv vastu peab. + Vaata eelmist vastust kommentaarile. 🙂

        Meeldib

    1. “11 nädalat maratonini” postituses ütlesin selgelt välja, et tegelen veel viimast nädalat asjadega, mis varsti ära jätta tuleb: “Järgmisel nädalal veel selle uue maratoni treeningplaaniga algust ei tee. Üritan vaikselt jooksma hakata. Teen veel oma lemmiktrenne ning kui kõik on korras ja läheb plaanipäraselt, siis ülejärgmisest nädalast, kui SEB Tallinna maratonini jääb 10 nädalat, algab minu uus treeningplaan, mis praktiliselt ainult erinevaid jookse sisaldabki.”
      Ma ei alustanud käesolevas postituses veel maratoniplaaniga. Algas see nüüd uue nädalaga. Seega… chill. 🙂 Ja kui ma ikka väga tahan, siis ma lähen vahel teisipäeval BP-sse ja jätan nt jooksu ära. Minu elu, minu plaan ja minu otsused. Kui kõik ei lähe 100% nii, nagu mu plaanis kirjas oli, siis ma ei hakka ennast selle pärast halvasti tundma. See on ju normaalne? Või ei?

      Meeldib

      1. See on normaalne! Peabki tegema nii, nagu tunne ja tahtmine on. Ja kõik ei peagi 100% plaani järgi minema. Ma ikkagi ei saa eriti hästi aru, miks sa ei võiks BPs käia, kord nädalas on ju okei. Joostes arendad ühtesid lihaseid aga teisi lihaseid on ka vaja treenida. Ma ise teen kuni 3x nädalas jõutrenni ja olen täiesti veendunud, et lihastrenn on üks põhjus, miks ma enam-vähem iga võistlus uue rekordi jooksen. Aga see muidugi ei tähenda, et kellelegi teisele nii sobib ja ma pole mingi ekspert ka. 😛

        Meeldib

      2. Ma arvan et maratoniplaani edenedes oled suve lõpuks zombi mis zombi nii-kui-nii,
        säästa oma energia ainult vajalikele asjadele.
        Jooksjale on enam kui küll teha kord-kaks nädalas peale trenni 10 min põhilisi jõuharjutusi, nö enesetunde ja profülaktika mõttes,minu kõrvaltvaataja pilk ütleb et sina ei vajaks sedagi.

        Meeldib

  1. Minu arvamus on, et jookska ei vaja jõutrenni. Kord nädalas peale põhitrenni 30min jooksiharjutusi ja võimlemist on enam kui küll. Igal võistlusel uue isikliku rekordi jooksmine tähendab vaid seda, et eelmised rekordid on väga nõrgad ja teisalt seda, et toimub loomulik areng.

    Meeldib

    1. Nõustun igati. Aga! Kui ma võrdlen seda perioodi, kus ma ei teinud jõutreeningut (keharaskusega, mitte jõusaalis) ja nüüd praegust perioodi, siis see loomulik areng on praegu palju kiiremas tempos olnud. Minu eesmärk ei ole kasvatada lihast, vaid olla proportsioonis kehaga – reie nelipea arenes jõudsalt edasi jättes teised lihased tagaplaanile.
      Kui ükspäev mu loomulik areng seisma jääb, eks ma siis vaatan, kas hakkan pärisjooksjaks ka, niikaua targutan niisama. 😀 Margit, sina ikka kuula targemaid ja kogenenumaid. 🙂

      Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.