Workout Week 19.–25.08.2013

In Workout Week posts I will tell you everything about my last week’s workouts.

Monday was cycling day. Did my regular lap, about one hour. But after my workout I felt so nauseous, like I was going to throw up but couldn’t. Does anyone know what that’s all about? Nausea sometimes happens to me after working out… I read it could be drinking too much or too little water before, after or during workout, simply overdoing it or that a lot of blood flows to othermuscles during working out and less goes to the stomach so that causes nausea. And there were other reasons. What should I do/eat/drink after working out to not get nauseous? Besides cycling I ofcourse walked with my dog for half an hour.

Tuesday was Estonia’s national holiday and also rest day for me. Did an hour long walk with my dog.

My dog. Always a great companion on my walks 🙂

On Wednesday we did about half an hour of aerobics and half an hour of muscle exercises with my instructor friend. She’s a great teacher! Then I had to take a 30 minute walk home. Most of you don’t know this but during summer breaks, holidays and weekends I am staying with my parents near the city of Jõhvi in northeast Estonia, I live in the countryside. (When in school, I live in the city of Tartu.) And the bus schedule at my “real” home is well… not so good. So usually I cycle to the towns near me (about 30–45 minutes total). But when I go further in distance, I have to take the bus. That’s the case with our Wednesday workout classes. So to do 1 hour class at 6 PM, I leave home at 4 PM, take one bus to the city. Then wait and take the next bus at 5.15 PM. Then work out from 6 to 7 PM. Then wait and take the next bus 10 minutes before 8 PM and then the next right after that. And the last bus stops about 2,5 km from my house, so walk home 30 minutes. Not so comfortable, but what can you do, right. (When the family car work – not thw case right now – I leave home after 5 PM and get back before 7 PM. Much better.)

On Thursday I had some stuff to do in the city so I cycled there and back – about 40 minutes in total. After that I had a regular walk with my dog. It started raining. Again. My legs felt weird for the who-knows-how-many days in a row. I seriously debated whether I should go for a run or not. I went, I wasn’t terribly slow but not fast also.

Friday morning started with going for a walk with my lovely dog. In the evening I went cycling for an hour. My bike which is 10+ years old is seriously starting to fall apart. The noise it makes… Let’s just say that all people just jump away when they hear me approaching because they think it’s a motorcycle or something. But the weather was so nice, I really enjoyed myself.

Saturday was rest day aka walk for an hour with your dog day.

Sunday was running day. Went on an hour run in the afternoon. To my surprise I discovered the sun still tans although it is late August. My legs still felt weird, it’s like they barely move. I can feel my muscles screaming at me. 

Overall I haven’t been feeling myself. I’ve gained some weight 2 weeks in a row although I’ve followed my diet completely, my mood is down, I feel sad and bad and lack energy. Something is not right. I think I should maybe exercise less and/or eat more? But I’m scared to do that because I’m afraid my weight will go up even more. My current routine is not working (there, I said it!) but I’m scared to change it also. I could really use some help but I don’t know where to seek it from. My family is telling me to quit “my stupid diet” and not to run anymore. I feel like I’m all alone on this journey.

In total:

2 hours of running

2 hours 40 minutes of cycling

4 hours of walking

30 minutes of muscle exercises

30 minutes of aerobics

 

Lets hope next week brings better thoughts and feelings.

4 kommentaari “Workout Week 19.–25.08.2013

 1. tubli oled 🙂 kaua sa plaanid sellisel viisil edasi toituda? kehakaal kehakaaluks, aga tervis vast olulisem? loomulikult ma ei tea, mida sa täpselt sööd päevas, aga tundub, võib olla lihtsalt jääb mulje, et palju liha ning puuviljad, juurikad on teisejärgulised? isegi maasikaid sõid vaid peotäie. nüüd viimasel ajal on ka avalikkusele tulnud rohkem uudiseid, et see liha on tegelikult üks saatanast.

  Meeldib

  1. Tervisel ei ole muidu midagi viga, nüüd sellel nädalal on lihased kuidagi laisad ja nõrgad. Pigem on vist tegu liigse treenimisega. Muidugi väike süsivesikute osakaal mängib kaasa.Mida ma päevas söön: vaata Food Friday postitusi. Viimasel ajal sõin liiga vähe köögivilju, eelmisest reedest muutsin seda. Puuvilju ma ei söö, juurikaid ka mitte, ikka maapealsed köögiviljad: brokkoli, lillkapsas, kapsas, igasugused lehtsalatid, kurgid, tomatid, avokaado, baklažaan, suvikõrvits jnejnejne. Liha kuulub küll menüüsse, aga ikkagi mõistlikult, kana ja kala ka.Liha pole kindlasti saatanast 🙂 Eriti, kui kohalikust talust liha osta.

   Meeldib

 2. Sa oled väga tubli! Vaata mõned funny cat videod juutuubist ja hoia end motiveerituna:)Veel võid proovida oma menüüsse lisada selliseid toite nagu tatar, kinoa, hirss, kikerherned, mungoad, läätsed. Kui võimalik, ma ei tea kui low carb nad on, aga vitamiinide ja mineraalainete poolest väga rikkad. Ära toitu üle soola, kasuta rohkem ürte ja vürtse. Ja ära karda nii palju ka näksimist, kui sa toidukordade vahepeal üldse ei söö võib juhtuda, et sööd näiteks õhtusöögi ajal natuke üle. Samuti pole hea kui veresuhkur väga madalaks langeb. Keedumuna avokaadoga või peotäis pähkleid pole minu meelest üldse halb mõte:)Ampser.ee’st saad järgi vaadata kas tarbid päeva jooksul piisavalt kaloreid, vitamiine, vett jms (kuigi seda ei tasu ilmselt 100% ka usaldada).Jooga! Jooga treenib päris korralikult su lihaseid aga ei koorma liigselt liigeseid JA sa õpid oma keha palju paremini kuulama ja tunnetama. Võid teha näiteks nii, et käid korra nädalas trennis ja ülejäänud aja teed ise kodus ning teistel päevadel käid jooksmas. Kui sa õigesti joogatad, oma juhedajat kuulad siis peaks ka su jooksu tulemused paranema. Vii oma ratas mehaaniku juurde, sa võid sellega ka endale liiga teha (vaata, et sadul poleks liiga kõrgel – jalg ei tohi täitsa sirgeks minna vändates). Kindlasti ei tee kahju füsioterapeudi ja/või toitumisspetsialistiga konsulteerimine, kui tunned, et midagi on ikka tõsiselt paigast ära. Inimeste kehad on väga erinevad ja täiesti võimalik, et LCHF pole päris sinu jaoks aga sa võid seda ka enesele sobivamaks kohendada.

  Meeldib

  1. Aitäh pika ja sisuka tagasiside eest!Kahjuks tatar, kinoa ja muud nimetatud toiduaine minu jaoks low carb nimetuse alla ei mahu.Ampseri järgi saan kõik vajalikud mikro- ja makrotoitained kätte. Magneesium on ainus, mida puudu jääb ja seda võtan toidulisandina. Järgmisel nädalal ootab mind kehakoostise analüüs ja loodetavasti mõned nõuanded selle koostajalt. Minule valmistab aga muret see, et paljud toitumisnõustajad ja arstid ei mõista ega proovigi aru saada low carb toimimisest ja loogikast ja tulevad lagedale sellega, et peaks ikkagi sööma 60% süsivesikuid jne. Ei oska kellegi sellisega kontakteeruda, kes adekvaatselt ka low carb toitujale nõu saaks anda.Jooga proovin TÜ akadeemilises spordiklubis ehk koduklubis kindlasti järele. Pilateses olen käinud ja see oli ikka raske küll. Tõsi on see, et lihaseid õpib seal väga hästi kuulama ja jälgima. Aitäh, Marleen! 🙂

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.