#100blogipäeva 77/100 – minu lollikindel soe söök

Kes mind päriselus natukenegi tunnevad, need juba teavad, et tegelikult olen ma üks lihtne neiu. Igasugused detailid ja peensused pole minu jaoks eriti olulised, pigem suisa vastupidi. Mida lihtsam, seda parem. Näiteks trenni tehes käivad just igasugused põnevad kombinatsioonid mulle pigem närvidele, sellepärast ei armasta ma väga traditsioonilist aeroobikat jms. Sama käib toidu kohta. Mulle ei meeldi kuhjata oma hommikupudrule kümmet erinevat lisandit. Vahel võin ju seda teha, aga üldiselt meeldib mulle kõige enam just puhas kaerahelbepudru maitse. Sama käib pärast-trenni kohupiima või kodujuustu kohta. Või üldse igasuguste vahepalade kohta: ära närida lihtsalt üks õun, porgand või paar pähklit ja rohkem polegi vaja. 😀

Sama printsiip käib mu soojade söökide ehk lõuna- ja/või õhtusöögi kohta. Tavaliselt ei viitsi ma leiutada, osta poest kokku miljon erinevat koostisosa ja siis tunde köögis toimetada ning hiljem veel pool aastat nõusid pesta ja kuivatada. Eks see komme tuleb kindlasti ka kodust kaasa: meie majas pole kunagi tehtud mingeid keerulisi sööke, pigem midagi lihtsat, kodust ja maitsvat. Ühikas elamine on toidutegemisviise veelgi lihtsustanud, kuna siin on mul kasutada ainult pann ja pott, ahju siin pole, seega kaob kohe ka võimalus midagi küpsetada, ahjus röstida, teha oma lemmikut ahjukana või -kartuleid. Kui sul on ainult pott ja pann, siis mida teha?

Vahel harva leiab minu menüüst mõne supi, salati või omleti, üldiselt toitun ma siin aga ühe lollikindla loogika järgi. Minu lõuna- ja/või õhtusöögilauale maandub mingisugune kombinatsioon järgnevatest koostisosadest:

 • valgud: kana, kalkun, kala, siga, veis, hakkliha või muna;
 • süsivesik: tatar, riis, täisterapasta või kartul;
 • mingisugune köögiviljasegu, tavaliselt külmutatud või ühest koostisosast salat, nt porgand, kapsas või peet;
 • rasv: oliivi- või kookosõli; kui kasutan hakkliha, siis rasva tuleb sealt piisavalt ja juurde lisada pole vajadust;
 • maitseained ja lisandid: ketšup, sool, pipar, karri, tšilli, küüslauk.

Üldiselt sünnib neist 5 osast mingisugune panniroog: keedan oma süsivesiku, pannil praen valgu mingisuguse rasvainega, lisan juurde köögivilja ja maitseained ja segan kõik osad omavahel kokku. Valmistamine, söömine ja nõude pesemine võtab aega maksimaalselt 30 minutit. Kuna valmistan tavaliselt 3–4 portsu, on järgmistel päevadel söömine veelgi kiirem. 

m
Tai-pärane panniroog: pasta, köögiviljasegu, kanaliha, muna, ketšup, sojakaste, maitseained.

 

m
Panniroog: tatar, köögiviljasegu, hakkliha, sool+pipar.

 

m
Niimoodi valmib 4 portsu Tai-pärast pannirooga.

 

Veel mingisugune pastaroog…

 

m
Ahjukana, riis köögiviljadega

 

m
Riis hakkliha ja köögiviljadega + hapukurk

 

m
Kui ma oma pannirooga kokku ei sega: tatar, maksakaste, peedisalat.

 

m
Kui lisada puljongit, saab panniroast supp: kartul, köögiviljasegu, hakkliha.

 

m
Ja vahel harva näeb ka midagi sellist: hiina kapsas, kurk, tomat, kaste, keedumuna, juust + rukkileib.

Vahel harva maanduvad nad taldrikule eraldi, näiteks keedetud tatar, porgandisalat ja praetud kotlet. Enamasti koosneb minu Tartu ühikamenüü aga panniroast. Toit saab maitsev, valmib kiiresti, on tervislik ja ka odav. Jah, megahüpersuper tervisefriigid juba karjuvad, et köögiviljasegu ei ole tervislik, tuleks osta eraldi värsked köögiviljad, et ketšup on väga ebatervislik, hakkliha on jama jne. Minu jaoks on need valikud aga ikka tervislikumad kui teiste tudengite tavamenüü ehk pelmeenid, hamburgerid, kaasaostetud pitsa, šokolaad, hot-dog või poest ostetud valmistoidud. Minu lollikindel soe söök pole võib-olla tervislikkuse etalon, aga arvestades ajakulu, hinda, tervislikkust ja maitset, on need 4 asja omavahel väga hästi tasakaalus: mõõduka hinna ja ajakulu kohta saan üpris palju tervislikkust ja maitset. Majandusteadlane üritab ikka ju nii, et piirkulu piirtulu ei ületaks. 😉 Võib-olla tundub selline lihtsakoelisus argitoitudes mõnele inimesele igav, aga mulle nii sobib. 🙂


Millised on Sinu igapäevatoidud: kas minu tüüpi lihtsad ja kiired või armastad just katsetada uusi retsepte ja veeta omajagu aega köögis?

15 kommentaari “#100blogipäeva 77/100 – minu lollikindel soe söök

 1. Külmutatud juurikad on vaata, et tervislikumadki kui värsked poeletil – korjatud on need ju tippajal ja külmutatud, mistõttu eriti vitamiinirikkad 😉

  Meeldib

  1. Pole ise nende kohta nii palju uurinud, aga noh, eks näiteks kodumaine hooajaline kaup oleks ikka parem kui mingisugune jäätatud segu. Aga kui vitamiinirikkad, siis seda parem mulle. 😀

   Meeldib

 2. Võid näiteks seda artiklit lugeda värskete ja külmutatud juurviljade teemal http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/fresh_vs_frozen_vegetables_are_we_giving_up_nutrition_fo?from_m=true ei ole küll Eesti kohta kirjutatud aga mingil määral ikka peaks kehtima. Üldiselt olen päris palju kuulnud et vähemalt hooajaväliselt on külmutatud paremad kui värsked (ja palju ikka Eestis need hooajad kestavad)

  Meeldib

  1. Ma täitsa usun sind. 🙂 Eestis kahjuks on hooaeg tõesti lühike, talvel eriti kodust värsket kurki või tomatit ei leia… Ja paljud asjad meil üldsegi ei kasva / ei kasvatata.

   Meeldib

 3. Tühja kõhuga oli päris hirmus seda postitust lugeda-kõik näeb nii isuäratav välja 🙂 Olen Su blogi alles hiljuti jälgima hakanud ja elan Sulle väga kaasa.

  Meeldib

 4. Jagan seda kihvti videot 😀 Võib-olla oled näinud.

  Aga need söögid on kõik väga lihtsat ja maitsvad- ise teen ka sarnaseid.

  Meeldib

 5. ◾süsivesik: tatar, riis, täisterapasta või kartul;

  See on kõik muidugi hirmus maitsev aga see pole kaalulangetaja vaid maratonijooksja või metsaraiduri dieet. Enda nõrkus on lisaks veel leiva ja -saiatooted ja nii see kaal sambana seisab.

  Meeldib

  1. Kas sa loed mu blogi esimest korda? 🙂 Pole absoluutselt paha pärast. Pigem selle pärast, et ma polegi praegu mingi eriline kaalulangetaja ja – oh üllatust! – täispikki maratone veel ei jookse, aga treenin omajagu ja poolmaratone jooksen küll (among other things). Kindlasti on ka süsivesikuid süües võimalik kaalust alla võtta, kõik on kinni ikkagi toidu kvaliteedis ja saadavas energiakoguses. Kui süüa mõistuse piirides minu nimetatud süsivesikuid ja kas või sinu nimetatud pagaritooteid, aga sinna juurde lisada muud vajalikud toidugrupid, siis saab kaalust alla võtta. Oluline on, et saadud energia ära kulutatakse. See on minu arvamus.

   Meeldib

 6. Panniroad on ka minu lemmikud alati olnud. Lihtne, odav ja maitsev ning alati veidike erinev. 😀
  Ja nõustun su vastusega eelmisele kommentaarile!!!

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.