Rasvad, valgud, mineraalid: kõik on timm!

Ehk lugu sellest, kuidas ma Benu apteegis kehakoostise analüüsi tegemas käisin.

Mõned päevad enne Narva Energiajooksu poolmaratoni jõudsin ära kasutada veel ühe ajakirja Jooksja konkursi #MinaJooksja võitudest. Nimelt käisin ära Benu apteegi kehakoostise analüüsis.

Suuri ootusi selle testi suhtes mul ei olnud: olen kuulnud, et apteekides teostatavad kehakoostise mõõtmised on üpris vähedetailsed. Vähemalt Benu kohta ma seda ei ütleks: kõik põhilised arvud sain ma teada, lisaks oli test kiire ja neiu, kes minuga tegeles, väga kompetentne ja sõbralik. Kartsin juba mingit masinlikult rääkivat tädikest, aga õnneks temaga ma ei kohtunud. 😀

Esiteks uuriti minult, ega ma viimase 2 tunni jooksul söönud ega joonud pole. Seda rõhutati korduvalt enne testi ka, et testile peab tulema söömata-joomata. Õnneks oli mul meeles sellest kinni pidada. Neiu küsis minult veel küsimusi, nt kas olen varem taolisel testil käinud. Ütles kohe ka selle ära, et erinevate masinate tulemusi väga võrrelda ei saa. Väga positiivne: mõni inimene võiks lasta end numbritel muserdada, kuigi tegelikult on lihtsalt masinate algoritm erinev. Õnneks teadsin mina seda isegi. Kiirelt mõõdeti üle mu vöökoht, mis oli igati normaalne. Siis võtsin jalanõud ja sokid ära ning ronisin masina peale. Paar sekundit ja juba sain sokid ja kingad jälle jalga poanna ja juba hakati minu tulemusi printima.

img_1714

Kehakaal oli muidugi korralik, aga pole ka imestada, sest seoses kuuseisuga olin üpris paistes, lisaks oli õhtu (õhtune kaal on alati suurem) ja mul oli seljas päris palju riideid. Kahjuks ei saanud ma õhukese suvekleidiga sinna minna, kuna tulin otse Tallinnast töökohtumiselt ja pidin esinduslik välja nägema. Aga tühja see kaal. 🙂 Kaalunumbrit vaatan kui lihtsalt üht statistikut.

Minu põhiainevahetuse energiavajadus on 1464 kcal. See tähendab, et lihtsalt eksisteerimiseks (hingamiseks ja olemas olemiseks) kulub mul selle kaalu juures päevas 1464 kcal. Päevane energiavajadus arvestades minu treeningkoormust (ca 5 korda nädalas): 2362 kcal. Ehk siis 2000 kcal juures saab ilusti vaikselt kaalu langetada nagu ma seda ka teinud olen. 🙂

Edasi vaatasime 6 põhilist näitajat:

1. Lihasmass

44,7 kg. See oli täpselt normaalse vahemiku keskel ja selle eest sain analüüsi tegijalt kohe kiita ka. Jeeii!

2. Keha rasvaprotsent

28,3%. Mõnele võib see tunduda üüratu, aga minu kohta on see madalaim tulemus, mida ma üldse kunagi näinud olen. Normaalne % on vahemikus 20,9–32,9. Seega: kõik OK. 1–2% võiks see siiski madalam olla, siis oleks ka minu metaboolne vanus tegelikkusele vastav (sellest peagi allpool).

3. Vistseraalne rasv ehk organeid ümbritsev rasvkude

2; normaalne vahemik 2–9. Ehk siis normi alumine ots. Liiga madal väärtus ei pidavat ka hea olema, kuna väike kiht rasva kaitseb näiteks neerusid. Vistseraalne rasv on mul alati korras olnud. Minu rasv paikneb natuke ohutumas kohas ehk keha peal. 😀

4. Luustiku mineraalmass

2,4 kg. See on täpselt referentsvahemiku alumises otsas. Kuna 25 eluaastat on täis tiksunud, siis luustiku massi enam eriti suurendada ei ole võimalik. Nüüd tuleb tegeleda selle säilitamisega. Sain jälle kiita, et D-vitamiini tarbin, sest see on luude jaoks väga oluline (teatavasti saab kaltsium oma tööd teha ainult koostöös D-vitamiiniga).

5. Keha veesisaldus

53,3%. Ilusti normvahemikus (45–60). Olen oma keha kenasti veega niisutanud.

6. Metaboolne vanus

26 aastat ehk 1 aasta vanem kui tegelikkuses. Metaboolset vanust mõjutab kõige enam keha rasvaprotsent. Kui see allapoole tuua, langeb ka metaboolne vanus. Teeme ära. 😉

Nüüd Teleturu hetk: aga see ei ole veel kõik. 😀 Järgmistel lehtedel olid need numbrid ilusti lihtsate seletustega lahti räägitud. Selle põhjal koostasin ka ülevalpool olnud kokkuvõtte. 🙂

Edasi sai lugeda põgusalt kehaosade rasva- ja lihasmassi kohta. Mu käte ja kere lihas- ja rasvamass on igati normide piirides. Aga – üllatus-üllatus – mu jalad, mida olen eluaeg madalateks ja matsakateks nimetanud 😀 , olevat madala rasvaprotsendi ja keskmise lihasmassiga. O_o See olevat täitsa tüüpiline pikamaajooksjale. Keha hakkab ka pisikeste sammudega jooksjaks saama vist. 😀

Testi lõpus olid veel üldised soovitused treenimiseks ja toitumiseks. Noh, teate ise ka, et liikuda tuleb ja köögivilju võiks ka süüa. Mina tean neid asju isegi, aga inimestele, kellele see info on uus, oli see hästi ja lühidalt ühte kohta koondatud.

Kokkuvõttes: 7 lehekülge teksti ja tore testija, kes ise ka aru sai, mida ta mulle rääkis. Tegemist ei ole nii detailse testiga, kui nt MyFitnessi klubides teha saab (kus iga käe ja jala rasvamass on konkreetselt välja toodud jms), aga üldise pildi saab Benu testiga kindlasti kätte ja hind on samuti tunduvalt soodsam (spordiklubides kipub test maksma vähemalt 10€) ning detailsusastmega kooskõlas. Tavakliendile maksab see test 4€ ja Benu kliendile 2€.

Aitäh ajakirjale Jooksja ja Benu apteegile toreda kogemuse eest. 🙂

10 kommentaari “Rasvad, valgud, mineraalid: kõik on timm!

  1. Olen seda testi teinud spordiklubis 10€ euro eest aga tänu sellele postitusele olen edaspidi targem 😀 😉 Kusjuures plaanisingi varsti minna. Aitäh! 🙂

    Meeldib

    1. Palun! 🙂 Aga spordiklubi oma on kindlasti detailsem, seega arvesta sellega. Aga kui oled Benu klient, siis sellest 2€ kindlasti kahju ei ole. Loodan, et saad sama toreda testija kui mina!

      Meeldib

  2. Muhahaa-mida kõike raha eest maha ei üritata müüa 🙂
    Kehakoostist mõõtva saunakaalu saab 15-20 euroga, mõõdulindi leiab vast igast kodust.

    Meeldib

    1. Mina pole raha eest midagi müünud. Selle postituse eest pole mulle keegi maksnud. Analüüsi sain kingitusena konkursi võidu raames ja ma ei arva, et ma valesti tegin, et selle vastu võtsin. See, et ma sellest eraldi kirjutada tahtsin, oli minu valik, mitte mulle pandud kohustus.
      20€ saunakaalu asemel saan sama raha eest 10 korda kehaanalüüsis käia. Ehk siis 5–10 aastat, kui 1–2 korda aastas end mõõta tahta. Eriti kui mul kodus tavaline kaal olemas on ja mul puudub vajadus “ägedama” jaoks. Siinkohal ärme üldse räägi nendest inimestest, kes ise kodus nende numbrite põhjal (õigeid) järeldusi teha ei oskaks. Nendele kuluvad paberil selgitused kindlasti ära.
      Jätkuvalt ei kirjuta ma oma blogis millestki, mis minu arvates seda väärt ei ole. Oleks samasugune test maksnud 10–…€, oleks ma julgelt öelnud, et seda raha see väärt ei ole. Praegu on aga kulu ja saadav tulu tasakaalus, pigem saab selle 2€ eest isegi rohkem, kui oodata oskaks.
      Kui sinu jaoks tundub see test mõttetu, siis loomulikult on sul õigus oma arvamusele. Aga minul on natuke teine vaatenurk.

      Meeldib

      1. Täitsa nõus et inimesele tänavalt kes asjast midagi ei tea ega soovigi selliste asjade üle pead murda on selline võimalus sümboolse tasu eest igati teretulnud – ainus mis ma tahtsin öelda oli et kaalu ja mõõdulinti omades on kõike seda väga lihtne ise jälgida ja välja rehkendada , tegu pole nii-ehk-teisiti ülemäära täpse tõsiteadusega.

        Pealkirja lugedes turgatas esmalt pähe et lasid ehk põhjaliku vereanalüüsi teha..

        Meeldib

      1. Eranditult KÕIK need seadmed-olgu see kodune saunakaal, ostukeskustes rasvaprotsenti mõõtvate mutikeste aparaat või spordiklubi/spordidispanseri riist- näitavad absoluutväärtuste mõttes aiateibaid ,on oletuslikud.
        Küll aga on kindlat seadet omades ja alati identsetes tingimustes protseduuri sooritades võimalik jälgida võimalikke toimuvaid muutusi.

        Meeldib

  3. Selles suhtes on 123 õigus, et saad jälgida vaid pidevalt samades tingimustes muutuvaid numbreid. Põhimõte on neil ikka üks. Mõõdavad keha elektrilist takistust ja sellest tuletavad keha koostise vastavalt vanusele. Piisab vaid üks parameeter sul ära muuta, ja näitab hoopis teist tulemust. Proovi näiteks sugu naise asemel mees sisestada ja näed, et näitab hoopis teist mõõtetulemust, kui see seade mõõdaks absoluutväärtusi, siis ei tohiks vahet olla. Kehakoostis tuleks ikka see, mis reaalselt on.
    Lisaks sellele et inimese kaal muutub päeva jooksul umbes 1kg piires, nii muutub ka kehakoostis. Seega 1-2korda aastas on stabiilse kehakaaluga inimesel suht mõtetu aega raisata seal. Aga kui on vahepeal suur kaalukaotus või kaalutõus, siis muidugi näitab ära seal need asjad.
    PS kehakoostise kaalu ei ostnud ise, vaid võitsin Tondi Sisemaratonil 3a tagasi
    Kui tahad absuluutväärtusi ja täpseid, siis aitab ainult lahkamine!

    Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.