Mina ja fotograafia

Olen kunagi siin blogis natuke oma armastusest fotograafia vastu rääkinud (1, 2), aga viimasel ajal on see hobi leidnud täiesti uue hingamise. Te ei kujuta ette, kui tore on lõpuks oma kartusest üle saada ja pildistada inimesi. 🙂

Sellest ajast alates, kui oma isiklikule Facebooki lehele ja ka blogi lehele postitasin üleskutse, kus otsisin inimesi, keda pildistada, olen saanud teha tööd, mis mulle nii tohutult meeldib. Te ei kujuta ette, kui elevil ma olen, kui keegi mulle kirjutab, et sooviks mind fotograafiks; mis tunne mind valdab, kui mul on hulgaliselt uut kraami, millega Lightroomis mängida; mida ma tunnen, kui saan pärast fotode kliendile saatmist kirja, kui väga neile mu töö meeldib. See kõik on nii… äge. 🙂 Süda lausa laulab sees.

Kõige rohkem meeldib mulle siiski pildile püüda paare. Neil on alati oma dünaamika, eriline maagia ning need tundeid täis pilgud, säravad naeratused ning kõik see armastus, mis õnnestub pildile talletada, see on lihtsalt nii südant soojendav. Paare on alati kõige lihtsam pildistada, sest inimesed tunnevad end kaamera ees kellegagi koos alati kindlamalt ja turvalisemalt ning häbelikkus kaob ruttu. Ühe inimesega fotosessiooni tehes pean alati rohkem juhendama. Seda pean veel palju harjutama, aga pole hullu. Mulle meeldib tunda, et ma arenen ja saan paremaks. Fotograafia maailm on lai ja mul on nii palju õppida.

Olen aru saanud, et minu tehtud piltidel on minu käekiri. Enamasti on nad tugeva rõhutatud kontrasti ja värvidega. Mulle meeldivad väga ka mustvalged fotod, millel on valged toonid valged ja mustad tõeliselt mustad. Kontrast on minu lemmik slider Lightroomis. 😀 Kindlasti on inimesi, kellele selline stiil üldse ei meeldi, minu õnneks aga piisavalt ka neid, kellele just see eriti peale läheb.

Varem ei mõistnud ma üldse, miks fototeenused professionaalse fotograafiga nii kallid on. Nüüd hakkan vaikselt aru saama. Siin on näide minu enda kogemuse põhjal. 45–60 minutit pildistamist tähendab üldjuhul vähemalt 4–5 tundi minu tööaega:

 • liikumine sessiooni asukohta (kui fotoshuut toimub Tartust väljas, siis veel see aeg juurde),
 • pildistamine ise,
 • piltide välisele kõvakettale laadimine,
 • sealt Lightroomi laadimine ja esimese valiku tegemine,
 • töötlemine, selle käigus üldjuhul teen veel teise väljapraakimise,
 • eksportimine,
 • Google Drive’i üleslaadimine ja viimane kliendiga kontakteerumine.

Enamasti saadan kliendile 30–50 lõplikku fotot, valikusse jääb nii värvilisi kui mustvalgeid.

Ega vingumata ju ka ei saa. 😀 Tunnen natuke lisatehnikast puudust. Hetkel on minu kasutada Nikon D60, mis on üks ülivana kaamerakere, ning Nikkor 35 mm f/1.8 objektiiv. Uuem kere eelkõige rohkem kui 3 fookuspunkti valikuga oleks vägagi tervitatav. 😉 Paar lisaobjektiivi, korralik välk, reflektorid, hajutid ja lisavalgus, et ka tubastes tingimustes paremini pildistada… Aga kuna fototehnika on nii südant pahaks ajavalt kallis, siis iga asi omal ajal. Praegu olen ka vähesega teinud pilte, millest ma varem isegi unistada ei osanud.

Nüüd aga aitab jutust. Oma silm on kuningas.

Liisi & Elari

ElariLiisi-24

Ester

Keily & Rauno

2016-04-07-14 2016-04-07-11

Kristel & Martin

16-05-2016-12 16-05-2016-6

Gerttu & Tanel

Kuidas mu pildid meeldisid? 🙂 Konstruktiivne kriitika on oodatud.

PS! Kui sooviksid, et ma sind (ja kaaslast/kaaslasi) pildistaksin, siis anna teada. Hinnakirja mul alles alustava fotograafina veel ei ole, tasu valid ise vastavalt sellele, kui väga tööga rahule jäid. 🙂 Kontakteeru minuga Facebookis (Margit Partei) või kirjuta mulle e-mailile: partei.margit@gmail.com.

9 kommentaari “Mina ja fotograafia

 1. Mulle väga meeldivad sinu fotod 🙂 lähevad aina paremaks ja paremaks :). Kusjuures mulle meeldivad ka sellised pildid,millel on rohkem kontrasti või siis mustvalge :). Töötlemisel on minulgi põhivahendiks kontrasti lisamise tööriist, hehe 😀
  Mina olen hiljuti avastanud enda jaoks toidu pildistamise. Tunnen sama, mis sina inimeste pildistamisega :D, no nii huvitav on neid pilte teha. 😉 🙂

  Loodan, et avaldad edaspidigi neid fotosid 😉

  Meeldib

 2. Mõnusad emotsioonid, huvitavad nurgad ja hea töötlus. Tekkis huvi küll sessiooni vastu, kui kunagi sellist aega tekib, et teise poolega klapitada, võtan ühendust 🙂

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.