Sünnipäeva Food Friday 27.02.2015 ja 23 km jooks

Food Friday postitustes jagan oma reedest menüüd. Tervislik või mitte: kirja saab pandud kõik.

Täna on minu 23. sünnipäev ning selle puhul tegin ma ära oma eesmärkides lubatud 23 km jooksu – iga eluaasta kohta üks kilomeeter – ning pärast peaaegu 3-tunnist trenni sõin südamerahus torti ja sushit. Sünnipäev ju ikkagi, do not judge me. 😉 Homme pean lähedastega sünnipäevapidu ja söön veel kooki. Kas see teeb minust ebatervisliku inimese? Sellest kirjutan juba pikemalt järgmisel nädalal, kui julguse kokku võetud saan.


Hommikusöök

Laadisin teadlikult natuke süsivesikuid, kuna lõunal ootas mind ees pikk-pikk jooks. Puder sai tänu banaanile ja kaneelile jälle nagu hõrk magustoit. Väga maitsev!

 • pool tassi 7-viljahelbeid
 • pool tassi piima
 • 1 väike üleküpsenud purustatud banaan
 • kaneel
 • 1 spl rosinatega kohupiima
 • sõstrad
 • õun

Lõunasöök enne jooksu

Kui ma pärast pikka arvutipraktikumi ja linnaskäiku koju jõudsin, oli mul kõht tühi ning teadsin kohe, et nii tühja kõhuga ligi 3-tunnisele treeningule minna mõtet pole. Sõin korralikku lõuna, lasin pool tundi seedida ning asusin jooksurajale. Natuke pelgasin, et äkki toit hakkab sees loksuma, aga sellega polnud absoluutselt probleeme. 

 • tomatikaste:
  • 125 g purustatud tomateid
  • ¼ suurt sibulat
  • ½ küünt küüslauku
  • natuke oliiviõli
  • 125 g kalkunihakkliha
 • täisteraspagetid
 • salatisegu, kurk, tomat, paprika, oliiviõli

23 aastat – 23 kilomeetrit

Pärast lõunat läksin peaaegu kohe jooksma. Ilm oli tuulevaikne, temperatuur paras paar soojakraadi ning midagi taevast alla ei sadanud, kahjuks päikest ei paistnud. Teed olid kuivad ja mõnusad. 🙂 Ainult kahju oli sellest, et minu sääred, mis on vähem või rohkem valusad olnud ligi 3 nädalat, polnud ei kerged ega head. Esimesed kilomeetrid oli valu neis korralik ja ega see mind väga optimistlikuks ei teinud, kui 18 km oli lõpuni ning jalad lõid tuld. Paaris kohas kergelt lõdvestasin ja venitasin sääri ning imelikul kombel andis painav valu järele ning alles jäi lihtsalt raskus ja väsimus. Ma olin sellega juba palju rohkem rahul kui valuga, olukord tundus kohe palju rõõmsam. 😀

Alustasin teekonda Ülejõelt, sealt liikusin Tähtverre, Veerikule ning Tammelinna. Kuidagi õnnestus mul mingi pöördega puusse panna ja niimoodi ma siis ekslesin seal mööda väikseid tänavaid, aga kuna ma umbes teadsin, kuhu ma liikuda tahtsin, siis jõudsin lõpuks ikkagi Ropkasse välja ning sealt suundusin Ringtee tänavale, kus sain paari kilomeetri jagu allamäge kulgeda ning see oli ikka ülimõnus. Edasi tuli juba uus Ihaste sild (üks lemmik pika ringi kohtasid Tartus), Annelinn, Karlova ja Kesklinn. Kuskil 17.–18. km juures tundsin, et päris väsinud oli juba olla, aga samas mingit “appi-ma-kohe-langen-ja-suren” tunnet ei tulnud isegi päris lõpus. 

23 km jooks
Tunne oma kodulinna ring. 🙂

21. kilomeeter algas kurikuulsa Lossi tõusuga. Kui Tartu Linnamaratonil ma seal enam joosta ei jaksanud, siis seekord rühkisin meelekindlalt sealt jooksusammuga üles. Tundsin end ikka eriti vingelt. 😉 Tiirutasin natuke Toomemäel, siis veel natuke Ülejõe pargis ja niimoodi see 23 km täis saigi. Aega kulus palju ja tempo oli aeglane, aga see oli pigem kinni säärtes kui üldises enesetundes. 

Siiski: üle pika aja jälle tõeliselt pikk jooks tehtud ning üks 2015. aasta eesmärkidest täidetud. Parim viis sünnipäeva veeta on teha seda, mida sa armastad, ja nautida. Sellega sain ma suurepäraselt hakkama. 🙂


Õhtusöök kohe pärast jooksu

Pärast pikka pingutust lubasin ma endale õhtusöögiks täpselt seda, mida minu hing sünnipäeval ihkas. 🙂 Sushi on üks minu viimase aja leide, millesse ma esimesest ampsust ära armusin. Seekord tuli see Sushimeistritelt ja meeldis mulle väga, ka hind tuli ühe ampsu kohta päris mõistlik. Kook pärineb Tartu Kaubamajast, pagaritöökoda ei mäleta.

 • 6 ampsu avokaado hosomakit
 • 8 ampsu lõhe-kurgi futomakit
 • wasabi ja sojakaste
 • 130-grammine lõik meetorti
 • autoga Idasse sõites jõin ära ühe High5 spordijoogi

Hilisõhtune vahepala

 • väike banaan
 • apelsin
 • 2 spl ahjuõunajogurtit
 • pool viilu leiba juustuga (pildile ei jõudnud)

Mul oli tegelikult väga lahe sünnipäev. 🙂 Do what you love, love what you do. See on üks korralik õnnelik olemise retsept.


Tänane lugemissoovitus: “Kui sul on eesmärgid, siis ära lase neist lahti!”

9 kommentaari “Sünnipäeva Food Friday 27.02.2015 ja 23 km jooks

 1. Täiega äge päev oli sul. 😉 Oleks endal ka nii palju motivatsiooni, et sünnipäeval nii palju joosta + 2 km 😛

  Meeldib

 2. Palju palju palju õnne ja oled supertubli! Kuid Margit, ära ole naeruväärne – paar lõiku kooki ei tee sind kohe ebatervislikuks. Eriti veel, kui need on sünnipäeva puhul! Muidu tekib natuke tunne nagu me oleme no üdini ebatervislikud, kui sa räägid sünnipäevatordi söömisest nii, nagu see oleks kõige hullem tegu maailmas. Ei ütle üldse pahaga, aga tekkis see mõte lihtsalt 🙂

  Meeldib

  1. Ma olen sinuga 100% nõus! Viimasel ajal on see suur igasugune toitude taunimine ja sildistamine mind väga mõtlema pannud ning sellest teemast tuleb ka varsti postitus, kui selle lõplikult viimistletud saan. 🙂

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.