Miks ma self-hosted blogimise lõpetasin?

Enamus lugejaid pani ilmselt tähele, et hiljuti läbis minu blogi värskenduskuuri: blogi välimus muutus natuke teistsuguseks, kuigi laias plaanis jäi täpselt samasuguseks nagu enne. Tavaline silm märkas seda, et blogi theme on muutunud. See olekski nagu kõik? Tegelikkuses: kaugeltki mitte.

Muutused on palju fundamentaalsemad. Kes mäletab, siis kunagi (juuni 2013–veebruar 2014) blogisin ma Bloggeris ning minu blogi domeen oli .blogspot.com lõpuline. 2014. aasta märtsis kolisin ma aga täiesti enda blogisse ehk hakkasin pidama self-hosted WordPress.org blogi, mis lühidalt tähendas seda, et ehitasin üles oma veebilehe WordPressi keskkonda, aga selleks ostsin endale web-hosti (Bluehost) käest serveriruumi ja  oma domeeni healthymargit.com. Nüüd otsustasin ma aga teha sammu tagasi ning kolisin ringi WordPress.com-i. Miks?

Põhjus on tegelikult lausa labaselt lihtne: raha. Domeeni eest maksan ma umbes 10€ aastas, mis ei ole praktiliselt mitte midagi. Serveriruum on aga täiesti teine teema. Kui esimesel aastal maksin ma 12 kuu teenuse eest natuke alla 100€, eelmisel aastal 110€ ligidale (pärast müügiosakonnaga kauplemist…), siis sellel aastal sain ma oma teenuse pikendamiseks hinna 170€ (mida ei saanud alla kaubelda). See on tavaline, et aasta aastalt muutub serveritasu kõrgemaks, see on igal pool nii. Aga üle 50% hinnatõus oli minu jaoks nüüd vastuvõetamatu. Mis veel järgmisel aastal tulnud oleks?

Seega otsisin uut lahendust. Selleks oli tasuta WordPress.com. Tasuta teenusel on muidugi omad puudused. Kujunduslikud võimalused on palju väiksemad. Plugin‘e lisada ei saa. Media Library mahutab vaid 3 GB fotosid. Aga… see on tasuta. Ma otsustasin kolida.

Veebist tutorialid lahti ning pärast pikka jändamist sain oma blogi ära eksporditud ja imporditud. Kõik postitused ja kommentaarid ilusti kaasas. Aga tore oli see, et mul oli Media Library‘s umbes 4 GB materjali. 😀 Ehk siis ühtegi pilti ma WordPressi enam üles laadida ei saa.

Õnneks leidsin ka sellele probleemile lahenduse. Nüüdsest laen blogisse minevad fotod Flickrisse ja embedin siis koodiga blogisse. Natuke tülikam on, aga vähemasti saan tasuta edasi blogida. 🙂 Halleluujah. Kustutasin küll osa fotosid vähemaks, lootuses, et mahun WordPressi limiiti ära, aga selleks peaksin veel vähemalt 100 fotost loobuma. Ma ei oska enam midagi vähemaks võtta. Ohjah.

Untitled
allikas

Mis siis nüüd teisiti ja valesti võib olla?

  • Nagu juba mainisin, siis osadest postitustest võivad mõned pildid puudu olla. Näiteks kustutasin Taimaa postitustest päris palju fotosid ära. :/ Olulisem on kõik alles. 🙂 Ajutiselt on väga paljude piltide asemel sinised küsimärgid. Selle loodan WordPressi Supportiga koos korda saada, sest õnneks ma tean, milles on probleem.
  • Blogis võib näha reklaame. Mina nendega raha ei teeni. Need lisab WordPress.com siia automaatselt ja ma ei saa nende vastu midagi teha. Kui tahad tasuta teenust, siis lepi sunniviisiliste reklaamidega. Vabandan kõigi lugejate ees, et te neid taluma peate. 😦
  • Mõned asjad on ingliskeelsed. Kogu lehel on mõned asjad inglise keeles (nt kommentaaride ees: ‘X thoughts on…’). Jällegi: neid tükikesi ma muuta ei saa.
  • Kõik, kes tellisid eelmist blogi e-maili teel, ei saa enam uutest postitustest teavitusi. NB! Palun pange ennast uuesti paremal ribal olema ‘Telli e-mailile’ alt kirja, kui olete harjunud mu blogi e-maili teel jälgima. 🙂
  • Mõned lingid ilmselt / võib-olla ei tööta. Proovin ja katsetan veel, aga võib olla, et mõned lingid (ainult mu enda) postitustele ei tööta. Nimelt on WordPress.com-is teistsugune permalinkide struktuur, kui mul varem oli. Hetkel tundub, et kõik on OK, aga 100% lubada ei saa. Otsingu kaudu peaks siiski kõik vajaliku väikse pingutusega üles leidma. Otsimiseks on paremal kõrvalribal otsingukastike, kliki sinna.

Vot sellised on nüüd lood. Lugeja jaoks palju ei muutunud, ainult blogi välimus. Aadress jäi samaks, sisu jäi samaks, välimus on peaaegu sama. Minu jaoks muutus natuke palju rohkem. Vähemalt ei pea ma nüüd enam muretsema, et mis minu blogist küll siis saab, kui ma kunagi (kauges tulevikus) blogimise lõpetan. Enam ei kao ta kuskile. 🙂

23 kommentaari “Miks ma self-hosted blogimise lõpetasin?

  1. Ma alles mõlgutan mõtteid, et millal ja kuidas ja kuhu kolida (ilmselt ikka WordPressi)… aga nüüd olen ma jälle segaduses, et issand kui keeruline see kõik on 😀 Kolimisisu kadus jälle natukeseks ajaks ära. Eriti just see piltide osa, sest neid ma ikka toodan.

    Meeldib

    1. Tegelikult väga keeruline ei ole. Protsessi käigus õpid, guugeldades ja WP Supporti ning foorumite abiga saab enamasti kõik korda. 🙂 Natuke aeganõudev protsess.

      Piltidega ongi nii, et kui kolid oma serverile ja ehitad enda lehe ise üles (ehk siis WordPress.org teema), siis peaks saama lisada vabalt nii palju fotosid kui tahad. Ruumi on peaaegu lõputult. Aga: serveri renewalitega on see hinnajama, millest rääkisin. Võib muidugi erinevaid web-hoste otsida, äkki näiteks mõni Eesti host pakuks fikseeritud hinnaga teenust vms. Või uurida, mida teised blogijad kasutavad ja kas on rahul. 🙂

      Kui kolida WordPress.com-i, siis on asi terake keerulisem. Tasuta paketis on Media Library maht piiratud 3 GB-ga, tasulises WP.com-is 13 GB-ga (99$ aastas) ja on ka mingi variant, mis on piiramatu mahuga, aga väga kallis (siis on juba mõte WP.org-i kolida). Iseenesest: kui kolid tasuta WP-sse, siis jääb kõik varasem fotomaterjal alles (isegi kui selle maht ületab 3 GB), aga juurde ei saa midagi lisada. Edasi laed fotosid nt Flickrisse, kus on tervelt 1000 GB tasuta vaba ruumi. 🙂 Ainuke jama on see, et kui tahad nt blogi headerit vahetada või teha idagi muud, mis vajab Media Library’sse üles laadimist, siis seda sa teha ei saa, sest Media Library on täis. Kui tahad tasuta WP.com-is oma domeeni kasutada (nt healthymargit.com, mitte healthymargit.wordpress.com), siis sealt lisandub veel Domain Mappingu eest 13€ aastas.

      Eks neid plusse ja miinuseid on veelgi. SIIN ja SIIN on päris head artiklid. 🙂 Põhiline on kogu see kolimise protsess ja oma blogi tulevik samm sammu haaval korralikiult läbi mõelda ja kaaluda.

      Meeldib

  2. Heihoo…kasuta mõne ITi sõbra abi ja sebi mingi veits vanem arvutiplönn serveriks nurka (OP süsteemiks Linux), see töötaks küll 24/7 aga ruumi oleks piiramatult ja reklaamidest saad lahti. Ainuke asi, mis oma veebiteenuse pakkujalt juurde ostma pead on staatiline IP ja siis lisaks veel nimeserveri suunamine.

    Meeldib

      1. Veebimajutus.ee
        1 aasta ong max. arveldusperiood. Maksad korra aastas, siis on 63 eurot aasta ja igakuiseks summaks eraldivõttes 5 millegagi, ja kui võtad väiksemad perioodid, siis kuumakse 6.30. Igati normaalne diil minumeelest 🙂

        +klienditugi on tihtipeale päris asjalik

        Meeldib

        1. Tõesti hea diil. Ja renewalit tehes ehk järgmise aasta eest makstes hind ei tõusnud? Siis äkki eestlased tõesti pole nii röövlid kui ameeriklased. 😀
          Muidugi Bluehosti klienditoe kohta ei saa ka midagi halvasti öelda. Kui aasta tagasi oli mu blogi robotite rünnaku all, siis aitasid nad mul pidevalt asju taastada ja parandada. 🙂

          Meeldib

  3. Olles just kolanud mööda BlueHost / DreamHost / Mediatemple pakkumisi oleks huvitav kuulda MIKS Sa nimelt BlueHost’i valisid, ilmselt algne soodus pakkumine koos domeeniga hinnas? Ja mis sisaldus selles viimases 170€ teenuses, sest isegi nende hästi-ära-peidetud hinnakirjast ei leia ma nagu midagi sellele summale vastavat (nende hinnakergitamise-taktika on mõistagi teada-tuntud).

    .com domeen ja blogi-tasemel kasutusele vastav majutus jääb Eestis … ütleme, et alla 80€ ja selle peal jooksutab juba mida iganes (minul endal on aastaid olnud ühe sellise paketi peal tehnokratt.net, mõned kaas-kratid nagu henrik.tehnokratt.net arhiiv, ühe europrojekti sait, polaris-yachts.ee … ja veel miskeid pudi-vidinaid, vist jooksis samas kunagi ka kogu KUKU podcast’i veebiosa). Ja selle laariga olen ma aastate jooksul migreerunud Blue->Dream->MT->Zone, alustasin mängu 2007 veebruaris.

    WordPress.com ja pildimahu osas – põgus vaatlus näitab, et mitmed spordi- ja toidupildid on resolutsiooniga mis selgelt ületab vajaduse, ilmselt oleks andnud ENNE kolimist (st Bluehostis) paigaldada selline plugin nagu Imsanity mis suudab teha bulk resize ehk käia üle olemasolevad pildid ja nende algfailid downsample’ida. (piltide katkioleku küsimus on keerulisem, tõenäoliselt seotud vana/uue teema erinevate standard-pildi-suurustega või vastava seadistusega WPs st impordil ei genereeritud sama suurusega pilte).

    (huvide lahtiütlus – olen nüüd ka ise Zone palgal, miska Sinu otsustusprotsess pakub mulle huvi lausa töö-alaselt, lisaks mõistagi ei saa ma et.wordpress.org haldajana mööda vaadata kui keegi WordPressi osas abi vajab)

    Meeldib

    1. Kindlasti meelitas Bluehosti algne soodne pakkumine, aga ka see, et väga paljud välismaised artiklid soovitasid neid. Samuti oli neil suurepärane klienditugi (Live Chati kujul), kes aitas rõõmsalt isegi väga lihtlabaste ja lollide küsimustega, aga ka siis, kui aasta tagasi mu blogi mingisuguse robotrünnaku all oli ning pidevalt site backup‘e ja muud taolist vajasin.

      Viimases 170€ pakkumises sisaldus puhtalt veebimajutus, ei midagi enamat. Domeen on NameCheapi alt. Bluehosti poolt lihtsalt lambist 54% hinnatõus. Kui selle kohta pärisin, oli vastus umbes selline, et “common policy, kõik teevad nii, deal with it“.

      Piltide suhtes on kindlasti õigus: oleks saanud enne kolimist midagi ära teha ning ilmselgelt on üles laetud liialt hea resolutsiooniga kraam. Ma lihtsalt ei mõelnud seda seika kõige põhjalikumalt läbi. Omad vitsad peksavad, ilmselt.

      Hetkel on prioriteedid sellised, et ei tahaks isegi 60€ aastas veebimajutuse eest maksta. Selles mõttes olen rahul hetkeolukorraga. 🙂 Eriti kui arvestada, et ma ei oska ennustada, kui kaua ma veel blogima jään. Äkki blogin aastaid, aga võib-olla panen homme pillid kotti. Siis see blogi vähemalt ripub kuskil üleval, peaaegu igavesti. Muidugi WordPress.com-il on omad miinused, aga lepin nendega, kuniks üle viskavad. 😀 Aga kui peaksin kunagi tahtma seda blogi veel üks kord (…) kolima hakata, siis kindlasti kaalun eestimaiseid pakkujaid.

      Meeldib

      1. “Igavese arhiivi” mõttes on wordpress.com mõistagi mugav/jätkusuutlik lahendus + likvideerib kogu selle rünnetega tegelemise mure (mis ise hulgast pluginatest saiti ehitades on kerge juhtuma).

        Meeldib

    2. Ja veel: kui tahaks kogu oma pildivaramut inimlikes suurustes WordPress.com blogisse, siis praegu oleks siis ilmselt mõte suunata domeen tagasi Bluehosti nimeserveritele, paigaldada see plugin oma WordPress.org blogis ja teha pildid korda, luua uus eksportfail, importida see uuesti WordPress.com-i alla ringi ning siis jälle domeen ringi suunata? Või olen mingi sammu vahelt ära jätnud / valesti teinud?

      (Piltidest nii palju, et kui teen .wordpress.com lõpulise domeeni Primary’ks, siis on fotod kõik tipptopp olemas, v.a muidugi need, mis Library’st ära kustutasin. Seega võib-olla üldsegi mingi loop. WP.com Support soovitab kõik uuesti importida… ‘Nii tore’.)

      Meeldib

      1. Juhul kui Su BlueHost konto on veel aktiivne st pole ära kustutatud serverit – siis peaks jah nii saama (ise saab vanale adminnile ligi ka lihtsamalt ehk oma arvutis ühes tekstifailis nime sidumisel vana IP-ga, nt testimaks ja piltide allasämplimiseks – aga selleks, et WordPress.com sisu importida saaks tuleb ikkagi korraks avalik aadress tagasi muuta).

        Siis annaks vahest välja mõelda ka see postitustes olevate piltide katkioleku põhjus, seal oli mingi loogika mille järgi pärast importi toimus piltide/linkide asendamine ja ilmselgelt on kusagil miski ebakõla. Ekspordifail on iseenesest kah Notepad’is avatav ja häda korral search-replace asendatav, a la need piltide sabas olevad suurused pikslites.

        Meeldib

  4. Sama küsimus, et miks Sa nii palju maksad?! Mina olen Zone.ee-s ning kuu maksab 6,6€, see teeb aasta peale 79.2€ + domeenitasu, mis on kord aastas ca 10€. Muidugi serveritasu oleks väiksem, kui maksaksin ühe korra aastas.
    Olen olnud ka teistes ruumides, kuid mitmega on olnud probleem selles, et server on ikkagi liiga palju maas.Zone suhtes mul kaebusi pole. Tõsi, et mujal saaksin odavamalt, kuid eelistan ikkagi Zone. Toetan Eesti ettevõtlust ning lehte nad kinni ei pane, kui unustan kuu jagu maksta 😀 (on juhutunud juba kaks korda…piinlik).

    Meeldib

    1. Ei maksagi enam. 😀
      Ma isegi ei tea, miks ma Eesti teenusepakkujaid varem ei kaalunud. Ilmselt oleks pidanud enne kolimist (2 aastat tagasi) teistelt Eesti (!!!) blogijatelt rohkem pärima, mida nad kasutavad ja kas on rahul. Loll pea on nuhtluseks. 😉

      Meeldib

      1. Oih, mõtlesin ikka, et maksid :P.
        Ah, ei ole ka mingit lolli pead :D. Lihtsalt kuidagi ja kuskilt peab ju need kogemused saama :).

        Meeldib

  5. Kasutan ka Eesti teenusepakkujat: Beehosting.ee ja kilmandat aastat järjest in aastase majutuse hind u 50€ ringis, lisaks siis domeeni tasu 10€ aastas.

    Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.