Kodublogi: värske õhk ja meeldiv sisekliima

Kodublogisse kirjutasin viimati eelmisel aastal. Piinlik, ma tean. 🙄 Pardon. Kirjutada on veel vähemalt kahe postituse jagu. Teeme algust.

Detsembris kirjutasin ma sellest, kuidas meil üks kõige suuremaid ja kulukamaid elemente kogu remonditeekonnal lõpuks valmis sai: köök sai paika. See oli suur kergendus ja õnneks saime sellega ühele poole veel enne minu suurt haigestumist. Köögi valmimisest saati liikusid asjad juba väga kiirelt edasi, sest jäänud olid vaid pisiparandused ja sisustamine ehk praktiliselt ainult nö koera saba. Enamik sisustust oli meil nagunii eelnevalt juba ära ostetud, välja valitud või välja mõeldud. Jõulud veetsime oma kodus. Pered käisid jõululaupäeval hoopis meie juures. Oh, mis imeline tunne. 😍

Ainult üks suur pruun kast seisis meil jõulude ajal veel nurgas: see oli meie ventilatsiooniseade. Plaanisime kohe uue aasta algul selle ventilatsiooniseadme lõpuks ära paigaldada, ühendada ja seadistada, et saaks selle remondi lõppenuks lugeda. Ja viimaks sauna minna. 😍 Kõigi halbade asjade kokkusattumisel läks aga nii, et ventilatsiooniseade sai paigaldatud alles… märtsis. 🙊 Kõigepealt olin mina väga haige, siis oli härra Jooksja haige, käis mandliopil ja taastus, siis tuli tal tööle naasta, seejärel sõitsime reisile, siis oli vaja enne veel lage ümber ehitada, et oleks normaalne koht, kuhu seade paigaldada. Paha siga, sada viga. Kuud muudkui läksid ja kuidagi ei jõudnud selle ventilatsioonini. Eks remondist oli nii kopp ees ka, et puhkus kulus marjaks ära.

Muideks: 28. veebruaril, pärast mitmenädalast paberimajandusega jebimist, saime me viimaks oma korteri kasutusteatise Tartu Linnavalitsusse edukalt esitatud! 😍 Esitasin reisile mineku hommikul veel viimased parandustega paberid ja Riia lennujaamas tuli e-mail, et meie teatis on registrisse kantud. Milline kergendus. Ma tahtsin sealsamas nutma hakata. 😅 Kellel on endal kasutusteatisega tegeleda vaja, siis võin privaatselt oma kogemust jagada, kuidas me lõpuks oma asja tehtud saime. Avalikult sellest kirjutada… ma ei taha nii palju ropendada. 😬

Pärast reisi, eriolukorra ajal karantiinis istudes oli härra Jooksjal aega rohkem käes ja viimaks sai seade lakke üles. Mina käisin ainult natuke abis, kui oli vaja see mitukümmend kilo kaaluv hiiglane lae alla vinnata. Koos saime ka sellega hakkama. Ülejäänu tegi härra Jooksja oma teadmiste ja korraliku paigaldusjuhendi abil ise ära. Ei olnud üldse raketiteadus. 🙂 Seadistamine oli samuti väga lihtne.

Nagu varem olen kirjutanud, valisime ventilatsiooniseadmeks Airobot L ERV. Härra Jooksja, kes igapäevaselt teenib leiba ehituse valdkonnas (muideks: härra Jooksja töötab nüüd Eestis ja ainult iseenda heaks – kui sul on vaja midagi ehitada või renoveerida, kirjuta tiit.tetritus@gmail.com), oli algusest peale kindel, et ventilatsiooni pealt pole mõtet kokku hoida. Korteri ümberehitusega sai tuult läbipuhuvast ‘loomuliku’ ventilatsiooniga konstruktsioonist üpris õhutihe ja soojapidav elamispind.  Parem ehitada kohe ventilatsioonisüsteem korralikult välja, selle asemel, et mõne aasta pärast lagesid lahti lammutama asuda, et uut süsteemi rajada. 🙄 Seega vedasime lagede ehitusel igasse tuppa ventilatsioonitorud ära. 

Ventilatsiooniseadme valikuni jõudsime alles kaks aastat esimesest torude paigaldusest hiljem, kui korter valmis saama hakkas. Kindel oli see, et seade peab olema tõhusa soojustagastusega. Kuna meie korteris on ka pisike leiliruum, oli tarvis, et seade tuvastaks väga edukalt temperatuuri, niiskuse ja CO2 taseme tõusu ventileeritavas õhus. Lisaks: juba korteris elamise esimesel talvel puutusime kokku paljusid Eesti kodusid kiusava liigkuiva õhuga ja hakkasime õhuniisutite abil meeldivat sisekliimat looma, seega lõpuks sai seadme valikul määravalt tähtsaks niiskustagastuse olemasolu. Kuna korteris on pinda alla 70 ruutmeetri, soovisime optimaalse suurusega seadet: pole mõtet paigaldada seadet, mis on suunatud pigem eramajale, st seadme võimekus on kaugelt suurem meie vajadustest. Hind loomulikult ka.

Nagu näha, oli kriteeriume palju. Esialgsed kontaktid ventilatsionisüsteemidega tegelevate firmadega jätsid mulje, et sellist seadet, mida me otsime, ei ole olemas. 🤷🏻‍♀️ Rääkimata veel meie eelarvesse mahtumisest. Uuringud tuttavate seas ja mitmetes Facebooki gruppides tõid välja meie jaoks uue kodumaise nime: Airobot. Meie õnneks oli sama, st 2019. aasta sügisel Airobot turule tulemas oma uue lakke kinnitatava L mudeliga, mis vastas kõigile meie ootustele ja mahtus meie eelarvesse tunduvalt paremini kui Airoboti S mudelid. Otsus oli sündinud. 🙂 Käisime nende väljapanekut Tartu ehitusmessil vaatamas, ajasime juttu äärmiselt meeldiva Airoboti tiimiga, saime vastused kõigile tekkinud küsimustele ja esitasime tellimuse ära. Seadme hind jäi 2000€ kanti (koos messisoodustusega).

Enamik ajast toimetab seade meil automaatrežiimis. Meil pole vaja midagi igapäevaselt sättida ega näppida, sest seade teeb ise kõik vajaliku, et toas oleks täpselt sellise niiskustaseme, temperatuuri ja värskusega õhk, nagu soovime, seejuures väikse elektrikuluga. Kardetud õhuniiskuse langust pole tekkinud: õhuniisutitest tulnud niiskus naaseb tänu Airobotile pärast ventileerimist tagasi tubadesse. Kaminahju küttes lülitame sisse kaminarežiimi ja vahel oleme tubasid tuulutanud Boost režiimiga. Teoreetiliselt saaks seadet ka telefonist äpi vahendusel juhtida, aga kuna meil asub seade trepikojas, siis ei viitsinud me sinna internetikaablit vedama ega wifi mooduliga jantima hakata. #laisad😅 Üldiselt pole meil vaja seadistusi muuta, seega piisab esiku seinal olevast pisikesest juhtpuldist. Aga kes soovib, siis selline fancy võimalus on olemas.

Kui vent paika sai, oli lõpuks võimalik alustada iganädalase saunatraditsiooni loomisega. 😍

Airoboti tooteid olen juba soovitanud mitmele sõbrale ja tuttavale, kes on oma kodu ehitamas, sest meil pole toote ega teeninduse osas ühtegi etteheidet, vaid üksnes meeldivad kogemused. 🙂 Eestimaise ettevõtluse toetamine on seejuures tore lisaboonus. Kes kahtleb, kas valida veidi kallim niiskustagastusega mudel, siis meie kindlasti soovitame seda lisafunktsiooni, eriti kortermajades. Õhuniiskusest hakkad lugu pidama siis, kui seda järsku liiga väheks jääb. 😉 Kõik muud head omadused on Airobotil nagunii baasmudeli hinna sees, seega nende osas pole vaja pead murda. Kellele meeldivad toimivad lahendused, on Airobot kindel valik.

Postituse lõpuks üks oluline küsimus: kas sooviksite meie valmis kodu näha ühe megasuure pildipostituse või hoopis videotuurina, mille riputaksin näiteks Youtube’i üles? Andke palun kommentaarides teada. 🙂 Kui teid see üldse ei huvita, siis andke ka teada, et ma ei peaks niisama piltidele või video tegemisele aega kulutama. 😅

* Postitus valmis koostöös Airobotiga.

11 kommentaari “Kodublogi: värske õhk ja meeldiv sisekliima

 1. Postitust lugedes tekkis mõte, et nüüd kus korter valmis, võiksid ükskord kirjutada ka saadud õppetundidest – mida teeksid teisiti? Arvan, et seda oleks väga huvitav lugeda 🙂

  Meeldib

 2. Jaa, palun näita lõpptulemust ka kindlasti, ükskõik kuidas!! Liinal siin eespool on ka hea mõte kirjutada saadud õppetundidest, seda oleks tõesti huvitav lugeda.

  Meeldib

 3. Mõlemad oleks vahvad! Aga kui ainult üks on valikus, siis pildid!

  Ei väsi kordamast, et teil on superilus kodu!

  Meeldib

 4. Ma vist vaataks ka pigem pilte, samas video annab ruumipaigutuses ehk parema mulje ja … raske valik, mõlemad? 🙂 Lisaks sellele õppetundide postituse ideele meeldiks mulle lugeda ka (ja kui juba olemas, siis vabandust!) nt sellest, kuidas eelarvesse mahtusite – kas ise ehitades tuli soodsam kui siis, kui lasta teha (usun, et ise tehes oli stressi ja töötunde kindlasti kordades!) ja ehk ka üks positiivsete asjade postitus (vastukaaluks nn “saadud õppetundidele” 🙂 )

  hea, et jälle sagedamini kirjutad, kodublogi on imeline lugemine ja kodu ise tõesti ilus!

  Meeldib

 5. Fotod oleks ägedad, sisustusega korteri plaani võib ju ka kõrvale lisada 😉 Aga kas härra jooksja muidu põrandaid ka valab? Me äkki pisikest otsa isegi pakuks tol juhul!

  Meeldib

 6. Oo kui ilus! Tükk aega otsisin Teie kodu kujunemisloole järge Postimehest ning ei teadnudki, et lausa eraldi blogileht! Super tulemus ja nii suur töö ära tehtud! Palju õnne!!

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.