Vereanalüüside tulemused

Paar nädalat tagasi käisin ma vereanalüüse andmas, kuna kahtlustasin, et minu väsimuse taga võivad olla kehvad verenäitajad. Umbes nädal tagasi sain ma analüüsidele vastused. Rääkisid nad nii mõndagi.

Üldiselt ütles perearst, et minuga on kõik korras. Kahjuks mõnda olulist asja ta siiski testida ei lasknud, mida ma soovisin teada saada (glükoos, ferritiin) ja temalt ka otse küsisin, aga põhiasjad said siiski tehtud. Kilpnäärme ja maksaga on kõik korras. HDL ehk “hea” kolesterool on jätkuvalt ideaalne, LDL ehk “halb” kolestrool ka OK.  Üldkolestrool on natuke liiga kõrge, sest mu HDL on väga kõrge (2,3 mmol/l) ning ajab üldnäitaja normist 5 mmol/l kõrgemale (5,6). Üldkolestrooli pärast ma ei muretse (keda see teema rohkem huvitab, siis lugege “Toidurevolutsiooni” või muud temaatilist kirjandust; sellel teemal ma kommentaarides kellegagi vaidlema ei hakka 🙂 ). Triglütseriidid samuti korras.

Punased vererakud. allikas
Punased vererakud. allikas

Hemogramm pole aga päris ideaalne. :/ Perearsti sõnul on sellega kõik korras, aga ma pole päris kindel, kas ta võttis arvesse minu sportlikku koormust. Hematokrit (vere voolavus), leukotsüüdid ehk valgelibled, erütrotsüüdid ehk punalibled, trombotsüüdid, MCV (keskmine punalible maht), RDW (punaliblede suurusjaotus), MPV (trombotsüütide suurus, keskmise suurusega leukotsüütide suhtarv, neutrofiilide ja lümfotsüütide arv on korras. Mis mulle silma jäid:

  • Keskmise suurusega leukotsüütide arv on natuke liiga kõrge (0,9*10ˆ9/l, referents on 0,2–0,8). Guugeldasin, nagu oskasin, aga mul siiski ei õnnestunud leida, mida see number näitab. Kas on põhjust muretseda?
  • Neutrofiilide suhtarv on madal ja lümfotsüütide suhtarv kõrge. Uurisin ja sain aru, et nende absoluutväärtused on olulisemad kui suhtarvud. Kuna mul olid absoluutväärtused korras, siis pole põhjust muretseda?
  • Hemoglobiin: 127 g/l (referentsväärtus minimaalselt 115, mõnedes allikates 125). Ma tean inimesi, kes oleks selle väärtuse üle väga õnnelikud. Aga mina ei ole, sest minu hemoglobiin on alati kõrge olnud, kõige väiksem väärtus vist sellel talvel 137 ja parim väärtus midagi üle 140. Ilmselt see minu sportlikku võimekust segada ei tohiks? Igal juhul aastaga umbes 15–20 ühikut vähenemist ju hea ei ole? Loe edasi järgmiste hemoglobiiniga seotud asjade kohta…
  • MCH ehk hemoglobiini mass punalibles on liiga madal (27,3 pg, referents 28–36). Kas see võib olla oluline?
  • MCHC ehk hemoglobiini kontsentratsioon on vaevu normidesse mahtuv (314 g/l, referents 310–370).

Vot sellised lood. Väga muretsema ei pea, aga verenäitajad võiks ikka paremaks saada, eriti hemoglobiini tagasi minu tavapärasele tasemele. Niisama ma mingeid rauatablette krõbistada ei tahaks, olen kuulnud, et ilma arsti soovituseta ei ole see vist väga soovituslik… Peaks laskma midagi veel analüüsida või ennast sportimiseks piisavalt terveks kuulutama? 🙂

12 kommentaari “Vereanalüüside tulemused

  1. Tead, mul oli kunagi hemoglobiin lausa seal 155 ja 160 ja mingi aeg käisid põletikud minust üle ja nüüd ma olen õnnelik kui ta sinna 125-130 kanti jääb. Mul oli see ASO-tiiter pikalt kõrge (streptokok). Alguses oli küll kehv olla aastaid, aga siis ma muutsin toitumist ja see hemoglobiin taevasse tagasi raketina küll ei lendanud, aga väsimust ka enam polnud. Kusjuures võhm on jäänud samaks suht sellega nagu kunagi oli kui hmgl veel kõrge oli. Nii, et tegelikult pole eriti põhjust. See on individuaalne ja kui sa tunned ennast ikkagi normaalselt, siis pole vahet ma arvan. Üldjoontes oled sa ikka piiride vahel 🙂

    Meeldib

  2. Tahtsin ka öelda, et D-vit oleks pidanud ka kindlasti kontrollima. Kõik eestlased on pidevas defitsiidis..

    Kuigi su raud on veel normis, siis tegelikult a la 10 pügalane kõikumine tekitab päris korralikku väsimuse astet ehk sellest oledki viimasel ajal loium olnud? Mul endal oli hgb 149 ning rasedusega on nüüd langenud 131-le, kurtsin meeletut väsimust jne, öeldi, et raud on veel ülikõva raseda kohta aga väsimus on ok, kuna organism tunnetab muutused ära. Tarbi rohkem liha ja salateid ja elu on lill 🙂

    Ülejäänud näitajad, mis kõiguvad referentsi ümber- need on korras, st nende pärast muretsema ei pea.

    Meeldib

  3. Üldiselt kui tulemus on natuke üle normi, siis muretsema ei pea. Masinad, millega analüüse tehakse on enamasti USAst, ning seal on kohalikud referentsväärtused, mis võivadki Euroopa omadest natuke erineda.

    Meeldib

  4. D-vitamiini võid ka ilma analüüsita soovi korral ühe karbitäie enne suve ära süüa. Tõenäoliselt pole tase päris normis nagu suurel osal põhjamaalastest, aga suvi ja päike kohe tulemas.
    See, et hemoglobiin on normi alumisel piiril ja MCH veidikene alla normi, võib olla kergest rauapuudusest. Söö rohkem liha, punapeeti ja muid toite, mis võiks rauataset tõsta.

    Ära muretse ja treeni edasi (aga üle ei tasu ka pingutada) 🙂 Oled sportimiseks piisavalt terve!

    Meeldib

  5. Lasin Oliveril ka vaadata neid andmeid ja ta tõdes ka, et sul on kõik korras ja muretsemiseks nende arvude põhjal ei tohiks olla 🙂
    Aga nagu siin eelnevalt juba kommenteeriti, siis proovi rauarikaste toitudega hemoglobiini tõsta kui tunned, et liiga madal sinu jaoks. Mul oli ka mõned aastad tagasi hemoglobiin üle 140, aga nüüd olen paar korda aastas puha aneemiline ja toit pole eriti tulemust kahjuks andnud, sest enamus rauarikastest toitudest mulle lihtsalt ei maitse 😦

    Meeldib

  6. Kui Hgb ja MCV on korras, ei ole tingimata vajalik ferritiini ja transferiini lahustuvaid retseptoreid (mis on rauavaegusaneemia obligatoorsed markerid) määrata.
    Ka vähene kõikumine referentsväärtuste ülemistel/alumisel piiril ei ole üldpildis oluline, sest inimesed on erinevad ja referentsvahemikud on tuletatud teatud hulga inimeste 95% usaldusvahemikust.
    Vereanalüüsid sõltuvad paljudest teguritest (sh füüsiline koormus, menstruaaltsükli faas, valgurikas dieet jne), mistõttu muudatused võivad varieeruda ja ei pruugi tingimata viidata haiguslikule seisundile.

    D-vitamiini vähesus esineb suurel osal eestlastest, mistõttu on soovitatav kevad-sügis-talvisel perioodil seda juurde manustada vähemalt 400 TÜ päevas.

    Meeldib

  7. Minu arvates on sul väga okei näitajad ja muretsemiseks pole küll tarvidust. 🙂 Samas saan aru – minulgi teeks meele mõruks see, kui hemoglobiintase mingi aeg niivõrd hea olnud ja siis mõne kuu vältel mitme palli võrra madalamaks muutunud. Soovitan maksa süüa – omadest kogemustest võin öelda, et maksa võib peaagu rauatabletiga samale pulgale asetada. 🙂

    Meeldib

    1. Ma vaatasin Quattromedi kodulehelt selgitusi, aga see on vist isegi parem leht. Aitäh!

      Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.