Kas blogija peab olema täiuslik?

Ma oskasin ideaalselt ette aimata, et pärast Eesti Blogiauhindadega seonduvat kajastust Eesti meedias huvi minu blogi vastu tõuseb. Nii positiivse kui ka negatiivse alatooniga huvi. Oskasin ka seda ennustada, et võin saada nõmedaid kommentaare, kirju ja muud taolist. Aga ma polnud vist kunagi netikommentaariumitesse nii palju süvenenud, et aru saada, kui julmad ja südametud võivad (anonüümsed) kommentaatorid olla.

OK, enne EBA2016 artikleid Delfis ja Elu24-s oli minu nimi figureerinud samal päeval ka Eesti Päevalehes. Seal siis seoses mu magistritööga. Sain juba esimese maigu kätte, milliseid ‘ägedaid’ inimesi internetiavarustes liigub. Enamus kommentaare olid sellised ärapanijate mõttevälgatused, mille peale ma ei oskagi muud öelda, kui et: ‘Nojah siis. Ära keskendu üldse sisusse ja lahmi edasi.’ Ega need mind väga ei liigutanud. Mul pole midagi selle vastu, kui jään kellegagi eriarvamusele, aga neid eriarvamusi saab ka tunduvalt viisakamalt väljendada. Näiteks inimese isiku, välimuse ja kes-teab-mille kallal närimata. 🙂 See selleks.

Pärast Eesti Blogiauhindade artikleid tulid aga need kommentaarid, mida ma oodanud olin. Olin kindel, et kellelegi jääb ette see, et spordiblogija – ja nüüd veel parimaks valitu – ei ole üks ilus fit tšikk. Muidugi läkski nii. Öeldi lahjemalt ja teravamalt, aga ütlemata ei jäänud midagi. Kindlasti sai viidatud ka internetiavarustest leitud fotodele näiteks võistlustelt, kus ma näen välja kõike muud kui kaunis ning gravitatsioon tõmbab kõike üleliigset hea hooga maa poole. Lühidalt öeldes: kõigile jäi ette see, et mina kui blogija ei mahu ühte kindlasse ideaalraami.

Teate, see pani mind natuke mõtlema. Kas üks blogija peab siis täiuslik olema? Kas moeblogijad ei tohi kunagi oma outfitiga ämbrisse astuda? Kas ilublogijad peavad alati kandma täiuslikku meiki? Kas aiandusblogijate peenratesse ei tohi eksida ükski umbrohi? Kas kaalulangetusblogijad ei tohi enam kunagi süüa kommi? Kas pereblogija lapsed peavad alati käituma perfektselt? Kas spordiblogija peab välja nägema nagu naine/mees Instagramist teemaviitega #fitnessmotivation?

Minu vastus nendele küsimustele on ei. Paljude teiste inimeste vastus ilmselt on jah. Meil kõigil on õigus oma arvamusele.

Ma tean täpselt, et ma ei näe just eriti sportlik välja. Ma näen välja lihtsalt nagu üks täiesti tavaline inimene tänavalt, kes millegi poolest eriti silma ei paista. Kui, siis kaugele kostva naeru ja kõrvuni ulatuva naeratuse poolest. Minu jaoks on see täiesti okei. 🙂 Ma ei arva, et ma näeks välja paks või vaal (just neid sõnu olen viimasel ajal enda kohta lugenud), aga ma ei tituleeri end ka fiti või eriliselt sportliku väljanägemisega neiuks. Mina olen tavaline inimene, kes on oma kehaga rahul. Minu välimus ei defineeri mind.

Mis mind aga kindlasti iseloomustab, on see, et korraliku osa oma vabast ajast veedan erinevalt sellest ‘tavalisest inimesest’ sportides. Jooksmas, rühmatrennis, rattaga sõites, ujudes, matkates, spordiklubis, staadionil, asfaldil, metsarajal või rahvaspordiüritusel. Sport on minu elu loomulik ja lahutamatu osa. Ma ei tee sporti enam aastaid selleks, et kaalust alla võtta või parem välja näha. Ma teen sporti, sest see meeldib mulle, see hoiab mu terve ja tugevana ning see toidab mu südant ja hinge hea energiaga.

Ma arvan, et minu ebatäiuslikkus on mõningaid lugejaid isegi rohkem motiveerinud. ‘Näed, Margit on ka täiesti tavaline inimene ja suudab järjepidevalt juba 3 aastat trenni teha / maratoni joosta / treeningud oma igapäevaellu mahutada / …, miks mina siis ei suuda?’. Võib-olla on mõnel inimesel olnud lihtsam suhestuda minuga, sest ma olen rohkem tema sarnane. Ma vähemalt loodan, et keegi on niimoodi kunagi mõelnud. Kui minu tegemised enam ei motiveeri, innusta ega paku huvi, siis on kindlasti palju teisi, kelle tegemised motiveerivad, innustavad ja pakuvad huvi. 🙂 Sportlikke blogijaid on ju teisigi. Kõik on valikute küsimus.

Selleks, et olla sportlik, ei pea mahtuma mingisse kindlasse raami. Selleks, et olla blogija, ei pea olema täiuslik, veatu ja ideaalne. Minu arvates kohe kindlasti mitte. Ma ei kavatse vabandada, et just minu, ühe täiesti ebatäiusliku sportliku neiu blogi sai Eesti Blogiauhindadel parima spordiblogi tiitli. Ma teen sporti rõõmuga edasi. Ma kirjutan ikka oma spordivõistluste kokkuvõtteid. Ma olen edasi just täpselt selline, nagu ma olen. Ebatäiuslik ja sellega täielikult rahul. 🙂

20 kommentaari “Kas blogija peab olema täiuslik?

  1. Mul on hea meel, et ma enam ammu kuskil kommentaare ei loe, sest nende lugemine oleks mõned närvirakud jälle hävitanud, kui sellise toreda, armsa, ilusa ja sportliku inimese kohta nagu Sina, halvasti öeldakse. Mind motiveerivad just sinusugused inimesed, mitte sellised nagu seal #fitnessmotivation. See, et täiesti tavaline inimene saab selle kõige hakkama, kui vaid tahab ja tekib see harjumus ja trennipisik. Sa oled tubli, säravsilmne ja tõesti imeilusa naeratusega! 🙂 Päikest!

    Meeldib

  2. Kusjuures, mina olen ka ammu loobunud netikommentaaride lugemisest (ma räägin siinkohal siis uudisteportaalidest), sest need ajavad mind ikka korralikult närvi. Ma tean, et ma ei peaks ärrituma mingi täiesti suvalise inimese inetuste peale, AGA nagu sa ütlesid (ja mina juba ammu mõelnud olen), siis oma arvamust saab väljendada ka viisakalt. Miks peab solvama, õelutsema, “ära panema” ja lihtsalt sappi pritsima kõige ja kõigi suhtes? Täiesti õudne.

    Blogiauhindade järgselt ja sinu magistritöö avaldamine tekitasid minus siiski huvi, et mida inimesed arvavad ja no issand sa näed, aga ei mürista! Mis inimestel viga on? Küll jäid ette Malluka hambad, Grete Kleini liiga täiuslik meik ja silikoonrinnad, inimeste riietus ja kogu üritus üldiselt. Sinu magistritöö puhul jäi silma see, mida ma juba ühe posituse all kirjutasin – ülekaalulisusest ei tohi rääkida, sest kohe hakatakse lahmima, et see on vihakõne, paksude solvamine jne jne jne, süvenemata üldse, milles seisneb kogu asja iva. Kurvaks teeb, et meie seas on nii õelaid ja mõtlematuid inimesi 😦

    Minu jaoks oled Sina jätkuvalt eeskujuks oma positiivse suhtumise, sportliku eluviisi ja aktiivsusega :). Jälgin rõõmuga sinu tegemisi ka edaspidi, loen igat postitust ja elan täiega kaasa 😉 🙂

    Meeldib

  3. You rock! Just oma eheduse ja aususega sa võludki.Sa teed palju seda, mida nii mõnigi täiuslik ei suuda. Üleüldse kes on mingi suvaline Juuli ja Maali, kes kuskil kommentaariumis otsustab endale võtta õiguse mürki pritsida. Kriitikal ja kriitikal on vahe ja tark inimene oskab end väljendada ka kedagi solvamata. Seega, mürgipritsija peaks tegema omad järeldused, mis selline halvustamine tegelikult tema enda kohta ütleb. Tuleks kõigepealt ennast vaadata, et kas ikka tasub teiste kohta sõna võtta. Ma ei suuda mõista, mis rahuldust inimesed saavad kusagil kommentaariumis solvamise eest. Kui ma endast sellist negatiivsust välja pritsiks, siis see muudaks minu enda enesetunnet aina halvemaks ja oleksin nagu üks ussitanud õun lõpuks. Mina isiklikult otsiks ikka positiivsust, mis mind end ka õnnelikumaks muudaks.
    See, et sina Margit, näitad end endana, ei tee sinust kuidagi halvemat inimest, vaid vastupidi. Ma ei arva, et sa selles ise kahtled ka, aga lihtsalt.. et sa teaksid, et teised arvavad sama. Kogu selles blogimaailmas, ideaalsetes instagrammijates ja enda avalikkusele näitamises on kadunud ära see “päris” miski. Näidatakse ainult enda paremaid päevi, tavalisi ja halvemaid ei eksponeerita. Aga see ei tähenda, et neid ei eksisteeriks. Inimesed kardavadki kriitikat saada ja seetõttu on keegi, kes on aus, justkui mõistusevastane. Ma ei saa aru, kuidas inimesed saavad olla ise nii sisutühjad ja pinnapealsed. Nii kaua kui ma veel ise blogisin, ei näinud ma muud võimalust selleks, kui olla lihtsalt mina ise. Ma teadsin, et mul ei ole ette näidata meeletult uhkeid tulemusi, ideaalset keha ja kohe kindlasti ma ei meeldinud kõikidele. Aga minu jaoks oligi oluline anda seda siirast emotsiooni edasi, mis elu mulle andis. Ja sellepärast ma olen 100% nõus sinu selle blogipostitusega.
    Sa lihtsalt oled parem ja teed midagi, mida teed hästi. Ja mul on kahju, et inimestes on selline õelus, mida sa ei ole kuidagi ära teeninud. Ma lihtsalt tahtsin öelda, et sa oled selle esikoha ära teeninud sajaga. Sa meeldid inimestele, rohkematele, kui need mürgipritsijad ette kujutada oskavad, sest muidu sa poleks esimene 🙂

    Meeldib

  4. Margit, ma ei tunne Sind, aga olen eemalt imetlenud ja näinud Sind Su tasakaalu ja eneseteostuse otsinguil. Ning võin täiesti kindlalt väita, et just oma vahetu oleku ja visa ehteestlasliku visadusega oled vaieldamatult parim. PARIM! Ning praegu on nii hea näha, et blogija on tavaline õnnelik ja imeilus naine, kes pole pushitud ja on kõigele lisaks tark ja huvitav! Selleni annab jõuda ja teeb kadedaks 😊

    Meeldib

  5. Margit, palun ära loe neid kommentaare, see pole seda väärt, Need, kes anonüümselt teisi halvustamas käivad, on sageli ise kas rahuolematud oma elu või iseendaga. Nad on kadedad, et nemad pole oma elus saavutanud midagi sellist, mida sina. Nõustun ka eelpool kõnelejatega, et täiuslikkus on igav. Palju motiveerivam on lugeda just tavaliste inimeste seikluseid. Miks? Sest ma olen ju ise ka tavaline, mis mul sellest täiuslikkusest! 🙂

    Ps, ma pole vist öelnud seda veel aga blogiauhindade otseülekannet vaadates jäi mul suu lahti, kui sa auhinda vastu võtma tulid – vau, kui ilus naine! Tavaliselt näen sind ju spordiriietes. 😀

    Meeldib

  6. Mina ütleks seda, et instagrami ”fitnessmotivation” ja tõeline sport ei käi sageli kokku. Need ”heas vormis” tibid ei jaksa üllatavalt tihti 10 km joostagi, rääkimata siis maratonist. Sa oled väga tubli ja imetlusväärne, loodan, et need nõmedad kommentaarid aitavad pigem paksu nahka kasvatada. Edu tegemistes!

    Meeldib

  7. Eks eri inimeste jaoks tähendab “ilus ja fit” või “parim spordiblogi” väga erinevaid asju. Kelle jaoks on ühe blogi juures oluline see, et sa kirjutad siiralt ja huvitavalt oma suhtest spordiga, kelle jaoks midagi muud. Kelle jaoks on ilus terve ja särav inimene, olenemata tema kehakujust, kelle jaoks aga ainult meedia poolt peale surutud väga kitsastesse raamidesse mahtuv ideaalinimene. Kahjuks tundub, et suur osa kommenteerijaid on väga pealiskaudsed inimesed või siis lihtsalt kadedad.

    Minu meelest oled seda tunnustust 100% väärt.

    Meeldib

  8. Olen su blogi jälginud jäba väga kaua, kuid pole varem vist kommenteerinudki. Oled super tubli ja motiveeriv inimene. Sul on väga huvitav blogi mida lugeda ja sinu tegemistele kaasa elada. Jätka samas vaimus! Ära pane tähele neid õelaid kommentaare. Su blogi oli väga väärt parima spordiblogi auhinda!

    Meeldib

  9. Margit, sa oled imeilus, tark ja andekas ning ma väga loodan, et leiad jõudu anonüümsetest kommentaaridest üle olla ega lase end kõigutada – need pole seda väärt! Minu meelest inspireerid sina oluliselt rohkem olema tervislik ning liigutama kui paljud „täiuslike inimeste“ blogid. Sa oled intelligentne naine ning tundub, et leidnud hea tasakaalu vaimse ja füüsilise poole vahel, mis on minu meelest tohutult olulisem eesmärk kui näiteks sixpack. Kui instagrami #fitnessmotivation tekitab pigem halva enesetunde ja süümekad, et ah, ma ju ei saa kunagi selliseks, siis sina innustad liikumisest rõõmu tundma ning tegema sporti eelkõige tervise ja enesetunde pärast. Samuti on imetlusväärne su siirus ning julgus ka oma ebaõnnestumisi ning halvemaid päevi lahata – kindlasti on see inimlikkus väga oluline aspekt, miks nii paljud su blogi hindavad.

    Ma olen väga harv kommenteerija, aga praegu lihtsalt tundsin, et ei saa jätta oma tunnustust avaldamata, kuna ma tõesti täiesti siiralt arvan, et keegi teine peale sinu seda esikohta ei väärinud!

    P.S. Nägin sind Narva Energiajooksu stardis ning andsin mõttes oma parimad soovid kaasa. Kindlasti on siit blogist saadud motivatsioon väga olulisel kohal, miks ka ise iga aastaga üha rohkem jooksmist armastama olen hakanud ning see aasta esimest korda Linnajooksude sarjan osalen. Aitäh!

    Meeldib

  10. See teeb sind just eriliseks heas mõttes, et oled üks meie kõigi seast. Tunnistad, et alati ei paista päike ja koguaeg ei tule rekordeid..siis kui tulevad, siis on pidupäev ja töö kandnud vilja.

    Meeldib

  11. Sa oled aus ja ehe ja päris ja kõige-kõige parem sinu juures ongi see, et sa ei ole see fitnessmotivation ja ei taha ka selleks kunagi saada. Kõige lahedamad ongi need inimesed, kes teevad kõiki asju enda, mitte teiste pärast ja sul kuidagi läheb kõik vaikselt, aga järjekindlalt ülesmäge ja see annab ka teistele jõudu juurde. Super tubli oled!

    Meeldib

  12. Issand, kuidas mind vihastab see rumalate arvamus, et sportlik inimene on väga kõhna ja kindlasti mitte üle 50 kilo raske. Midahekki?! Sportlik inimene on terve, jaksab rohkem, toitub päris toidust ja on pigem tugeva kehaehitusega! Minu sportliku naise ideaal. Nägin ühte kommentaari teemal, et parim spordiblogija on ülekaaluline vms ja pidin vihast minestama. Ise ma nii tubli pole, kui sina, aga liigun sinnapoole. Oma 67 kg juures olin valus püss ja ei lasnud kellelgi ennast paksuks nimetada. Sõitku seenele!

    Meeldib

  13. Õnneks ma pole neid kommentaare lugenud. Inimesed on erinevad, blogid on erinevad. Mõni eelistab sellist blogi, kus on postituses hunnik kauneid pilte ja siis lõik teksti. Mõni (k.a mina) eelistab rohkemat sisu, kus pildid on boonus, aga mitte kohustuslik osa.

    Minu arvates on hea blogi väärtus hea tekst (läbielatu ehe esitamine, eneseanalüüs, ausus). Instagram on pildikeskne ja blogijad ei tohiks ennast instagrammijatega üldse võrrelda. Sinu blogi teeb heaks see, et sa räägid asjadest nii nagu on, no sugarcoating. Jätka samas vaimus!

    Meeldib

  14. See on üks väga hea ja õige postitus algusest lõpuni.
    Ma ei ole neid kommentaare lugenud ja ei lähe neid ka otsima, seega mul pole aimugi, kui palju neid on, aga mõtle nendele hääletele, mis su blogile anti, ükski neist inimestest kohe kindlasti ei arva, et spordiblogijal peaks six-pack igal sammul paistma. Neid inimesi oli päris palju, onju? Lisaks eksisteerib kindlasti veel suur hulk inimesi, kel lihtsalt ei ole kombeks kommentaariumides pröökamas käia või blogivõistlustel hääletada, aga kes on täiesti nõus, et just selline, nagu sinu oma, üks õige motiveeriv spordiblogi olema peakski!

    Meeldib

  15. Teate, naised, te olete nii toredad! 🙂 Kirjeldamatult südant soojendav on lugeda, et maailmas on veel nii armsaid ja südamlikke inimesi ja kõik polegi südametud õelutsejad. Aitäh teile, et tõite natuke päikest minu päevadesse juurde. Virtuaalsed kallistused teile kõigile ja hoiame seda ilusat kogukonda, mis meil tekkinud on!

    Meeldib

  16. Sa ei pruugi enda meelest täiuslik olla aga kui teisest kandist läheneda siis Sa ju oled- SA EI OLE VÕLTS ja see on lõpuks ju kõige tähtsam. Sa oled tubli, saavutanud kõik ise ja oma olekult jätad nö ”oma inimese” mulje, kuigi Sul võib olla küll ja veel põhjust miks nina püsti ajada 😀 Kui Sa muutuks mingiks spordibeibeks, siis ega vist siia lugema väga ei tõmbakski. Ära võta nende vingatsite sõnu südamesse- sa oled ilus (sport ju teeb ilusaks!), tugev ja palju tublim, kui need kes Sinu pihta negatiivseid kommentaare pilluvad. Mida nemad saavutanud on? Kas nad üldse liigutavad end? Jõuavad 500 meetritki joosta?
    Nii et minu meelest on see hea, et Sa oled PÄRIS inimene blogimaastikul 🙂

    Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.