Uute jooksutossude otsinguil

Käes on kevad, mu Saucony Cortana 3 on omadega juba 350 km tagasi täitsa läbi ning üle 10 km joostes on tunne, et jooksen paljajalu, sest päkad löövad tuld. On aeg uuteks tossudeks.

Kui veel paar kuud tagasi olin kindel, et järgmisena hakkan jooksma Skechersi tossudes, siis pärast mõtlemist ja proovimist on see tahtmine üle minema hakanud. Esimene põhjus on see, et ma ei tahaks jälle heel-toe dropi ehk kanna-varba vahet liialt palju suurendama hakata. Jooksen praegu 4 mm dropiga ning tahan jätkata oma jalakeste abitusse olukorda panemist, et pöialihased saaksid tugevamaks. Väga suur varba-kanna vahe toob enamasti endaga kaasa rohkem ‘manti’ ja tuge jala all ning paneb jala liiga mugavasse olukorda, kus on waaaaay liiga lihtne julmalt üle kanna joosta. Skechersi valikust ma midagi väga 4–6 mm kanti ei leidnudki. Samuti olid paljud tossud jalalabast kuidagi laiad, kuigi jalas oli number 39 (tavaliselt olen kandnud numbrit 40 või 40,5). Kõige mugavam oli jalas GOrun 4, drop 8,4 mm (EDIT: ilma sisetallata 4 mm!!!), aga midagi tundus ikka kuidagi… vale. Osadel tossudel olid väga head allahindlused ja 50€ hinnasildid olid peibutavad, aga Skechersist lahkusin tossudeta.

Nüüd olen väga kinni jäänud New Balance’i valikusse. Tõsi ta on: üks suur faktor on kindlasti see, et NB-st saaksin 2 paari tosse ühe paari muude tossude hinnaga. Päris ausalt öeldes ma enam 130–150€ ühe tossupaari eest maksta ei taha. Minu jaoks see ei õigusta end. New Balance’ist pakkusid mulle huvi Boracay, Zante, Vazee Pace, Vazee Rush ja Vazee Prism.

Zantet, Pace’i ja Rushi olen saanud ka Norras või Eestis proovida. Zante välistasin peale proovimist, sest nad on mulle natuke liialt pehmed ja tundsin selgelt, kuidas mu jalavõlv vajaks siseküljelt natuke enam toestust, mida Zante ei paku. Vajan natuke rohkem stabiilsust ja tuge, et mitte täiesti siseküljelt läbi vajuda, muidu on tegu ülipehme ja mugava sussiga. Boracay on põhimõtteliselt Zante noorem õde, seega nende jahtimisega ma vist rohkem vaeva nägema ei hakkagi.

wzantbs2_nb_14_i wboragp2_nb_14_i

Kõigi Vazeede drop on 6 mm (EDIT: Prismide drop on 8 mm), nad on väga sarnase väljanägemise ja liistu laiusega.

Vazee Prismi ma kahjuks proovida saanud ei ole, kuigi väga tahaks. NB kirjeldab neid nii: “Uus Vazee Prism on suunava toestusega, kiire treeningjalats.” Kõlab nagu midagi mulle. Palju raskemad kui teised Vazeed, kaal 234 g. NB klassifitseerib nad Light Stability alla.

wprsmpb_nb_14_i

Vazee Rush’id olid jalas väga mõnusad, toestasid õigeid kohti ja olid pehmed, ent ka piisavalt jäigad. Treeningsussina ja pikemateks jooksudeks ilmselt väga mõnusad. 181 g. Klass: Neutral.

wrushbp_nb_14_i

Vazee Pace’id on pigem võistluste ja lõigutrennide teema, tegu on kiirema tossuga. Jalas olid sellegipoolest mõnusad. “Vazee Pace on uue põlvkonna eriti kiire eliitklassi jooksujalats aitamaks purustada sinu endiseid rekordeid.” 184 g.  Klass: Neutral.

wpaceyp_nb_14_i

Ise kaldun selle poole, et ostma peaks 2 paari tosse: kas Rush + Pace või Prism + Pace. Kokkuvõttes peaks ilmselt enne otsustamist võtma ette tee Tallinna New Balance Eesti esindusse.

Mis tossuga Sina jooksed? Kas oled uute valimisel sama segaduses kui mina? 😀

27 kommentaari “Uute jooksutossude otsinguil

  1. Mina olen ja jään vist eluks ajaks truuks Lunarglidele. Vahel olen ka Adile mõelnud-eriti arvestades, kui kerged need on, aga ei. Nike’t minust välja ei murra :). Täna just käisin uusi 7-meid näppimas ja armusin järjekordselt- need on nii kergeks ja mõnusaks tehtud, et ei jua palgapäeva ära oodata!

    Ja kõige ägedam asi on see, et avastasin, et Nike lehel saab endale ise jalavarjud disainida ning nüüd mõtlengi, et äkki hoopis seda varianti kasutada :).

    Meeldib

  2. Mina olen samuti jooksnud mitmeid aastaid Mizunoga, mudelid Wave rider 17 ja 18. Uus leid on Asicsi Gel Noosa tri 10. Mizunodega läks natukene aega enne kui need sisse joostud said, kuid ükskord kui jala järgi olid läinud, siis olid pehmed nagu pilved. Asicsid olid kohe jalas nii head ja mugavad. Asics kaalub 238g ja Mizuno Wave rider 17 kaalub 218g. Edukat otsingut ning loodan, et teed õige valiku! 🙂

    Meeldib

  3. No minu lemmikud olid juba aastaid Asicsid! 🙂 Nüüd olen oma uute Sauconydega super rahul. Ostsin veel lühemateks ja kiiremateks trennideks juurde Adidas Galaxy Elite 2w. 🙂

    Meeldib

  4. Jooksuekspert ei soovita midagi Cortana 3-de asemele, ükskõik kas siis Saucony või Asics või …? Kui juba Tallinna tossujahile minna võiks ju sealt ka läbi astuda…

    Meeldib

  5. Saucony A seeria loomulikult minule parim. Aga sama loomulikult ma ei anna enam kellelegi kunagi jalatsisoovitust, sest inimeste jalad, jooksutehnika, ning kiirused on nii erinevad. Mis sobib ühele, ei pruugi teisele parim olla.

    Meeldib

  6. Ma hetkel jooksen oma Adidase tossudega, aga ka juba uurin ja puurin uute ostmiseks infot kokku, sest need nö lühimaa tossud, mis olid, on läbi ja ainult adidase omad ongi sellised, millega veel jooksma saab mindud. Mul väga nõudlik (loe: enamus tossud on kitsad) jalg, seega pean ka ikka kuhugi proovima minema.

    Meeldib

    1. Soovitan Jooksueksperti. Tundub, et seal on vist üldse kõige laiem valik tosse Eestis. Enamasti tahetakse seal sulle müüa Saucony tosse, aga küsi muid variante ka. 🙂

      Meeldib

  7. Kahjuks NB kogemust pole aga Skechersi GoRun 4 kohta võin öelda, et joostes see millimeetrite vahe ei loe ja tossud ise kuidagi suunavad üle päka õieti jooksma. ja laius võib olla hea – pikematel jooksudel hõõrdumist vähem. samas kõige olulisem on ikka enda tunnetus, osta need, mis on jalas kõige paremad aga ära võta kõige kallimaid!

    Meeldib

  8. Küsimus.. Et miks sa ei jää Sauconyile truuks, kui jalatestil näitas see, et see on sobilik? Kas nad olid ebamugavad ka kuidagi või miks sa tahad vahetada? Vanad probleemid võivad tagasi tulla ju :/

    Meeldib

    1. Saucony esimene probleem on hind. Samuti ei pidanud nad mul päris 1000 km vastu, vaid olid juba 700 km peal üpris väsinud. Pikematel otsadel samuti oleks päka alla natuke rohkem tuge soovinud. Oli hea toss, aga mitte ideaalne ja uuesti vähemalt praegu ei ostaks.

      Meeldib

      1. Ei saa ütlemata jätta, et Cortana 3 hinna alusel saa üldistada kogu Saucony hindade kohta. Cortanad on üle keskmise hinnataseme, ega see ei tähenda, et odavamaid pole. Samas kui eesmärk on valikut lihtsustada ja leida mõni põhjus mõne margi välistamiseks, siis küll. Ja ega ükski toss polegi kõikide asjade jaoks ideaalne. Pigem tundub, et pikkade otsade jaoks olnuks vaja teisi susse ja eks seeläbi oleks ka Cortanad arvatavasti kauem kestnud…

        Meeldib

  9. Sorry, aga ma leidsin su tekstist vea: “Kõige mugavam oli jalas GOrun 4, drop 8,4”. Nende tossude drop on neti andmetel 4 mm. https://www.skechers.com/en-us/style/13995/skechers-gorun-4/lmhp

    Võib-olla ajad sassi Stradaga, see on küll kõrgema kannaga asfalti toss. Mõtlesin neid omale tiksumise tossudeks vaadata. Gorun-ga olen jooksnud nüüdseks aasta ja ei tundu, et väsima hakkaksid. Sääred ka juba päris ära harjunud. Aga võib-olla ma lihtsalt ei jookse nii palju.:)

    Mulle tundus, et sa alles äsja ostsid need Saucony-d..umbes samal ajal kui mina Skechersid. Kummaline, et nii kiirelt läbi.😮

    Meeldib

    1. Ostsin Saucony’d aasta tagasi. Üle 1000 km juba läbitud. 🙂
      Imelik, et GOrunide kohta nii mitmesugune info. Ma vaatasin Runner’s Worldist nende kohta. Uurin veel. 🙂

      Meeldib

          1. Mul viimase paari puhul oli müüjal talald käes aga ma ei tea kuidas aga kodus avastasin, et pole kaasas 🙂
            Ei viitsinud tagasi ka hakata minema ja nii siiani – erilist vahet pole tunnetuses. eks need ongi mõeldud, et võid joosta nii kuidas vaja ja taldadega on lihtsam harjutada ületulekut näiteks 10-12mm pealt 8mm peale

            Meeldib

  10. Asics gt 2010 ja järgmised saavad üsna tõenäoliselt samast seeriast olema.
    Pöialihaste tugevdamiseks on teised kohad-tuhandeid samme hõlmav “lihaste tugevdamine” lõpeb enamasti mingi labase vigastusega.

    Meeldib

  11. Minu tossuvalikut ja eelistust sa juba tead :D. Mulle meeldivad pehmemad tossud ja võimalikult väikese heel dropiga. Ma pole Rünnoga nõus, et see mõne millimeetrine vahe ei loe midagi, loeb küll, eriti kui oled üle kanna jooksja ning üritad sellest harjumusest lahti saada. Vähemalt minu puhul mängib see kindlasti suurt rolli. Kui heel drop on liiga suur, siis hakkan üle kanna jooksma.

    Mina jooksen peamiselt Saucony Virrataga (hind 80 eurot, heel drop 0mm) ja olen väga rahul. Mingeid jalalaba probleeme pole olnud isegi pärast pikemaid jooksutiire. Võistlemiseks on Saucony Fastwitch 5 (hind 85 eurot, heel drop 4mm). Need on juba jäigemad tossud, mis sobivad ka pikemateks tiirudeks väga hästi, pakuvad head tuge.

    Asics nt mulle jällegi üldse ei sobi, liiga paksud ja kobakad minu jaoks :D. Seega…inimesed on erinevad, pead ise leidma selle mis sulle sobib. 🙂

    Minu peamised soovitused oleks tossuvalikul sellised:
    1) Proovi erinevaid variante ja firmasid, et veenduda, mis täpselt sulle sobib. Kindlasti proovi tossudega poes joosta, sest jalanõu, mis jalga pannes tundub mugav, ei pruugi seda olla joostes.
    2) Kui on probleeme üle kanna jooksmisega, siis vali pigem väiksema heel dropiga tossud
    3) Kui on võimalik, soeta kaks paari – ühed, mis pakuvad rohkem tuge, et oleks parem pikemaid tiire joosta ja teine paar, mis on minimalistlikum, sobib lühemateks jooksudeks ja paneb jalalihased rohkem tööd tegema.

    Meeldib

    1. eiei, ma ei ole kordagi öelnud, et mm vahe ei loe, pigem vastupidi – tavatossudelt tasapisi üleminekul tuleks tasapisi vahet vähendada, alguses 8mm ja hiljem 4-5mm, siis 2-3mm ja lõpuks 0 kuni -1mm ning seda pika aja jooksul.
      Ütlesin, et Skechersitega ei ole võimalik ka 8mm puhul joosta üle kanna – need tossud lihtsalt suunavad sind jooksma ainult üle päka, isegi sundida ennast nendega üle kanna joksma on ülikeeruline, kui mitte võimatu.

      aga… teine asi on see, et mõne inimese puhul ei sobigi üle päka jooksmine ja ta peabki valima üle kanna jooksu tossud, kuna see sobib talle paremini. üle päka jooksmne on tegelikult ületähtsustatud ja paljud samad teadlased/treenerid, kes veel mõnda aega tagasi olid esireas üle päka jooksmisel on oma sõnad tagasi võtnud. Inimene jookseb kõige ökonoomsemalt just sellises stiilis, mis talle sobib ja õige jooksustiil kohandatakse just vastavalt keha-tossude koostööle automaatselt 😛

      ise jooksen küll üle täistalla-päka aga pikemate jooksudel jooksudel vahetan stiili jooksuajal, et teised lihased saaksid puhata. Näiteks 3tundi üle päka, järgmised 3tundi üle kanna, siis järgmised 3tundi üle päka jne… kuni jooksu lõpuni, et olla koguaeg värske…

      Meeldib

      1. Ahsoo, siis ma sain Su eelmisest kommentaarist valesti aru, vabandust 🙂

        Nojah, eks kogu see jooksutossude – jooksutehnika teema on nii keeruline ja individuaalne. Mina sain päris korralikud jalaprobleemid tänu üle kanna jooksmisele, seetõttu nägin palju vaeva, et oma jooksutehnikat parandada. Suureks abiks olidki siinkohal väikese heel dropiga jalanõud (tegemist oli muuseas Skechersi tossudega 😉 ). Hiljuti sain Sportlandilt kingituseks Adidase jooksutossud, mille heel drop 9mm, sain nendega kaks korda joosta, kui vanad probleemid jälle välja lööma hakkasid. Seetõttu jäängi truuks oma 4mm ja alla selle tossudele 🙂

        Meeldib

    1. New Balance’i parim valik peaks olema Rademaris. Üldiselt on seis vähem tuntud firmadega kehv, leida on vaid üksikuid mudeleid. Enamasti on kasulikum maaletoojaga kontakteeruda.

      Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.