Küsimused & Vastused

Teie küsisite, mina vastan. Kui kellelgi jäi miskit küsimata, siis kommentaarium on alati avatud. 🙂


Sport, tervis ja kaal

saale: Millised plaanid on uueks võistluse hooajaks? Kas uus maraton, triatlon või midagi muud?

Kindlat plaani veel ei ole. Tahaks maratoni, tahaks triatloni, jälle tahaks kõike korraga. 😀 Eks ma pean mõtlema. Kindel on see, et võtan kindlasti paljudest rahvaspordiüritustest osa ja mingite mega-eesmärkidega peale ei lähe, vaid võtan eesmärgiks koguda võimalikult palju ehedaid emotsioone. 🙂 Kui tulevad rekordid, siis tore, kui ei, siis pole ka midagi katki.

anonüümne: Mis tundeid tekitavad sinus fitness võistlused ja kas oled ise puutunud lähemalt kokku mõne sellise võistlejaga (mõni hea sõber/sõbranna/tuttav)?

Hiie-Liin on vist minu ainus tuttav, kes fitnessiga tegeleb. Kui kellegi nüüd ära unustasin, siis väga piinlik muidugi. Instagramis jälgin ka paari eestlast, kes selle alaga tegelevad. Respekt, et nad viitsivad nii pühenduda ja nii palju vaeva näha. Ilusaid inimesi on ikka kena vaadata. 🙂

Anonüümne: Lugesin su eelmisest küsimuste-vastuste postitusest, et kasutad/oled kasutanud näonaha parandamiseks hormoone, kas/kuidas need on mõjunud sinu kehale, vormile, enesetundele vms?

Nüüdseks võib juba öelda, et olen kasutanud, sest enam ma endale vabatahtlikult hormoone sisse ei söö. Kasutasin antibeebipille naha olukorra parandamiseks aastaid. Vahepeal üritasin mitmel korral neid maha jätta, aga alati tuli akne tagasi ja hakkasin seda uuesti hormoonidega ravima. Raske öelda, kuidas need mu kehale või vormile mõjusid, minu jaoks oli tähtis ainult see, et nahk enam-vähem normaalne oleks, sest mul oli tõeliselt halb hormonaalne akne, mis mu enesekindluse täiesti nulli viis. Kuna lõpuks läks nahk hulluks vaatamata hormoonide sissesöömisele, siis jätsin need maha. Kõige rohkem mõjutasid antibeebipillid lisaks nahale ilmselt meeleolu. Kuna neil on palju ohtusid ja kõrvalmõjusid (lugege kindlasti infolehte!), siis pigem ma neid enam ei tarbiks.

Sportlik: “Kuidas elada üle sellised päevad, kus tunnen end nagu paks vaal? Enamus päevi tunnen end hästi ja olen oma kehaga sõber aga siis viskab mõne sellise päeva sisse, kus vaatan peeglisse ja mõtlen, et issand miks kogu see sportimine mind ometi peenemaks teinud ei ole. Kuidas kõige paremini sellised päevad üle elada?”

Lohutuseks ülten, et meil kõigil (!!!) on sellised hetked. Mul küll kohe kindlasti on. 🙂 Kuidas ma nendega hakkama saan? Mõtlen nii, et täna on lihtsalt halb päev, aga see läheb mööda. Mõtlen kõigile neile ilusatele hetkedele, mis sport minu ellu toonud on. Mõtlen sellele, mida kõike ma tänu spordile nüüd teha oskan/suudan/jaksan, mis varem utoopiline tundus. Mõtlen sellele, kust sa alustasin ja hindan oma teekonda. Vaatan mõnd motiveerivat südamlikku videot. Räägin oma tunnetest kellegagi, kes oskab kuulata, või pane need mõtted kuskile kirja. Every day might not be good but there’s something good in every day. 🙂

allikas
allikas

E: Kui praegu sööd nii nagu Sa sööd, siis kas kaalunumber (ja mis see hetkel on) on stabiilne? Kuidas isudega on? Nimeta toite/toiduaineid mida Sa ei söö? Kuidas leida/treenida endas vastupidavust et joosta? Jooksen mõned minutid ja siis juba tunnen, et ei jõua enam. Vahel mõtlen, et jooksmine pole lihtsalt mulle ette nähtud… 😦

Praegu mu söömine tõesti eriti kriitikat ei kannata. Eelkõige tunnen seda oma enesetundest, kuidas see pidev võileibade ja valmistoitude söömine mulle üldse hästi ei mõju. Keha kohe igatseb korralikke kodutoite. :/ Tõsiasi on ka see, et kaalunumber on umbkaudu 2–3 kilo suurem kui kevadel. Pole imestada, kui toitumine on… khmm… njah ja trenni teen ka peaaegu kaks korda vähem. Eks see calories in, calories out tuleks enda jaoks natuke rohkem läbi mõelda. Isudega on nii, et söön, mida tahan. Praegu isutab kõige rohkem 3 korda päevas korraliku ja vaheldusrikka tervisliku toidu järele. 😀 Give me all the yummy vegetable dishes!

Toitudest olen kuskil eelmistes Q&A postitustes (1, 2) rääkinud. Üldiselt neid toite, mida ma ei söö, pole eriti palju. Piimasupp (jumal hoidku, kui seal sees veel juurviljad on) ei meeldi mulle, aga ilmselt sööks isegi seda, kui näljasurm ähvardaks. 😀

Minu arvates joosta ongi tegelikult tunduvalt raskem kui näiteks ujuda või rattaga sõita. Sellega on nii, et seda peabki tasa ja targu treenima hakkama. Kõik muud aeroobsed tegevused kindlasti aitavad võhma kasvatamisele kaasa, aga üldiselt jooksmiseks peab jooksma hakkama. 🙂 Jätkuvalt soovitaksin vaheldumisi kõnni ja jooksu tegemisest alustada ja mitte pikalt, vaid kokku 20–30 minutit. Jooksu all siinkohal pean silmas aeeeeeeglast sörki. Kui on pulsikell, siis kõige parem selle järgi võtta, et aeroobsest lävest üle ei läheks. Kui sa aeroobset läve ei tea, siis ma arvan, et jälgida, et üle 150 pulss ei läheks on suhteliselt kindel meetod. Kui juba minusugune suutis maratoni läbida, siis tõenäoliselt suudad ka sina joosta. 🙂 Kunagi kirjutas Heidi ühest heast kavast algajatele SIIN. Edu jooksutreeningutel!

Kui suur umbes su päevane kaloraaž on? 🙂

Ausalt: mul pole aimugi. Ilmselt natuke liiga suur, kui eelmise küsimuse vastust ja kaalunumbri liikumist vaadata. 😀 Üle 2000 kcal kohe kindlasti.

Kerttu: Mida arvad veganlusest?

Ma arvan, et igaüks toitugu täpselt nii, nagu ise tahab. 🙂 Tean paari inimest, kes on veganid. Olen ise ka ühes veganite Facebooki grupis, sest vahel leiab sealt päris ägedaid ideid ja retsepte. Mõtlen küll, et oh, seda toitu teen kunagi ja proovin, siiani pole veel jõudnud. 😀 Ise veganiks hakata ei kavatse.

nipitiri: kuidas kaalust alla saada?

Eeldan, et seda küsib inimene, kellel on probleem ülekaaluga. 

  1. Identifitseeri põhjus(ed), miks oled ülekaalus. Söögi kvaliteet, kogus, toidukordade arv, suurus ja kellaaeg, liikumisharjumused, võimalikud haigused. Vajadusel konsulteeri spetsialistidega (arst, toitumisnõustaja, treener).
  2. Hakka tegutsema vastavalt oma ülekaalu põhjus(t)ele.

Anonüümne: Miks Sa enam Food Friday’d ei postita? 🙂

  1. Mu toitumine ei kannata mingit kriitikat. Kes tahab näha nädalast nädalasse võileibasid ja pooltooteid? Jep, mina ka enam ei taha.
  2. Mul pole nii palju vaba aega, et teha pilte, neid töödelda, uploadida ja kirjutada juurde postitus. Instagrami vahel ikka lisan toidupilte, kui midagi ägedamat söön / süüa teha viitsin.

Kunagi Food Friday naaseb, kindlasti kohe. Millal… selles on küsimus.

Ülikool ja töö

anonüümne: Võtsid eelmisel semestril mitu spordiga seotud vabaainet. Võiksid neist lähemalt kirjutada, mis meeldis? Mis mitte? Olid kasulikud?

Võtsin kahte vabaainet: Pikamaajooksu kursus ja Tervise- ja harrastusspordi kursus. Meeldisid mõlemad. 🙂

Pikamaajooksu kursus: 2 praktikumi teisipäeval ja neljapäeval, vastavalt aastaajale kas TYSKi sisehallis või TÜ staadionil. Treeneriteks Harry Lemberg ja Martin Mooses, mõlemad väga sõbralikud ja meeldivad õppejõud/treenerid, kes on ka tippe treeninud. Õppisime praktikumide käigus ka teooriat, miks me mingeid harjutusi ja spetsiifilisi trenne teeme, samuti saime lisalugemist koju. Tegime palju igasuguseid kehahoidu ja jooksutehnikat parandavaid jooksuharjutusi. Jooksime mitmesuguseid lõike ja intervalle. Päris algajale siiski ei soovitaks, kuna lõpuks lähevad ühistrennid väga ambitsioonikaks (8×1000 m lõigud, anyone?). Kui oled juba jooksmisega tegelenud ja mingi põhi on all, siis sobib hästi. Kõik saavad Lembergilt nädalate kaupa üpris detailse treeningplaani (mitte personaalne, vaid kõigile ühesugune). Kui sul on palju muid oma trenne (nagu mul oli), siis pead endale vastavaks kõik kohandama. Kui oled valmis 100% tema plaani järgi treenima, saavutaks ilmselt väga head tulemused. Lõpeb kursus ühise rahvaspordivõistlusega (mis muidugi pole kohustuslik, vaid ainult soovijatele), meie käisime Narva Energiajooksu poolmaratonil. Samuti saime lisaks Narvale Tartu Kevadjooksul osaleda tasuta. 🙂

Tervise- ja harrastusspordi kursus: 1 loeng või praktikum teisipäeviti. Õppejõud: Martin Mooses. Kursus algab väga informatiivsete ja kasulike loengutega, kust soovitan kindlasti osa võtta. Mingist nädalast algavad praktikumid Tähtvere Spordipargis, kus võib ainult teatud arv kordi puududa. Et kursus läbida, tuleb kohal käia ning teha endale treeningplaan ja hiljem esitada treeningpäevik 6 (vist oli nii?) nädala kohta. Kuigi kursuse nimi ja kirjeldus seda ei maini, siis tegemist on puhtalt jooksukursusega. (Soovijaid said ka rulluisutada mõnel korral, eeldab oma rulluiskude olemasolu.) Praktikumides jagatakse grupp kaheks: edasijõudnud ja algajad, seega sobib väga hästi ka sellisele inimesele, kes pole üldse varem jooksnud. Algajate grupp alustab kõnni ja jooksu vaheldumisest, seega väga hea baasi loomiseks. Kui Pikamaajooksu ei soovitaks algajale, siis seda ainet kohe kindlasti. Edasijõudnud saavad joosta intervalle ja teha mäkkejookse.

Neid kahte kursust korraga ei soovitaks siiski võtta, nagu mina tegin, sest siis hakkab teisipäeviti olema 3 tundi jooksutreeninguid (90 min hommikul ja 90 min õhtul). Aga muidu väga hea viis vabaained lõbusalt ja suure ajutööta kirja saada. 🙂

anonüümne: Mis plaanid seoses karjääriga on? Või ei ole veel otseselt plaane paigas?

Otseseid plaane tõesti veel ei ole. Tahaks kuskile Tartusse (ilmselt erialasele) tööle saada ning eks mul mingid oma mõtted, ideed ja unistused on, aga ei hakka neid veel ära sõnuma. Eks näis. 😉

Eraelu

Eraelu kohta küsiti üht ja sama küsimust. 😀

Anonüümne: Kes on see härra Jooksja? Kuidas kohtusite? Kaua koos olete olnud? Räägi natuke temast. 🙂

Kuidas te tutvusite härra Õigega? 😉

Härra Jooksja on üks Tartu lähedalt pärit tore noormees. Nagu hüüdnimi reedab, siis tegeleb ta ka jooksmisega. Kohtusime… eee… tegelikult minu blogi kaudu. Nimelt üks ühine tuttav (tänks, Marin!) saatis kunagi härra Jooksjale minu blogi lingi, kui too naljaga ütles, et otsigu talle naine. 😀 Sellest hetkest läks peaaegu aasta aega, enne kui me päriselt suhtlema hakkasime, sest härrale jäi blogi kaudu mulje, et ma olen ülbe ja kuri (kas teistele jääb ka sama mulje? 😀 ). Õnneks päriselus see valearusaam kadus. Paar oleme alates maratoni eelõhtust. 🙂

IMG_3633

PS! Kes piisavalt hoolikalt blogi lugenud on, oskab ilmselt ise pildi kokku panna, kellega tegu. 😉

Muud teemad

anonüümne: Oh, esialgu ei tahagi midagi küsida, vaid lihtsalt öelda, et tubli oled. Jätka sama sihikindlalt edasi. Edu jooksus, töös ja eraelus 🙂 ja püüa töö ja trenniga endale mitte liiga teha. blogilugeja

Annan endast parima. Aitäh! 🙂

A.: Kas oled kunagi mõne oma blogipostituse avaldamist kahetsenud?

Kuna neid ilmunud postitusi on juba üle 500, siis raske on kõike meenutada. Otseselt vist kahetsenud ei ole, sest ei mäleta, et oleks näiteks postituse kustutanud või privaatseks muutnud vms. Seda on muidugi väga palju, et tagantjärele mõtlen, et appi, millist käitumist ma siin blogis propageerisin. 😀 Samuti mõnda before and after võrdluspilti, kus just palju riideid seljas pole, a la ainult bikiinid vms. Olen mõnest kohast neid isegi maha võtnud. Eks tagantjärele tark oskab igaüks olla.


Tahaksid veel midagi teada? Tulista kommentaariumisse!

13 kommentaari “Küsimused & Vastused

  1. Hea meel lugeda, et saad hormoonide kahjulikkusest aru, jõuaks see vaid rohkemateni, et sel pikaajaliselt mingit kasu küll ei ole. Jään huviga su järgmiseid sportlikke eesmärkide püstitusi ja teostust ootama 🙂

    Meeldib

  2. Mina oponeeriksin antibeebipillide kahjulikkuse osas. Peroraalseid kombineeritud pille kasutatakse lisaks rasestumisvastasele toimele ka valulike ja vererohkete menstruatsioonide ohjeldamiseks. Lisaks võib olla neil efekt akne raviks. Ka aitavad pillid tsüklit reguleerida ja esineb vähem premenstruaalset sündroomi. Mainimata ei saa jätta emaka, munasarja- ja kolorektaalvähi suhtes protektiivset toimet ja funktsionaalseid munasarja tsüste vähendav toime.

    Rääkides (raske) akne ravis kasutust leidnud pillidest, siis tõesti kõigile kõik preparaadid ei toimi. Sellisel juhul on kasutatavad muud vahendid sealhulgas isotretinoiin jm.

    Lugedes kõrvaltoimete nimekirja, siis mistahes tõenduspõhise ravimi pakendilt võib lugeda võimalikke kõrvaltoimeid. See aga ei tähenda, et need tekivad.
    Nimelt tuuakse ravimi testimise ajal tekkinud kõikvõimalikud patsientidel tekkinud nähud selles nimekirjas ära.
    Muret tuleks tunda hoopiski erinevate looduspreparaatide osas, mille pakendilt puuduvad kõrvaltoimed. See on nii, sest uuringuid nende kasutamise tõenduspõhisisest pole tehtud. Hea näide on hobuse- ja tiigrisalvid, mida supermarketites müüakse.

    Kombineeritud pillid on üks parim viis, kuidas hoiduda soovimatust rasedusest. Ja see on ka nende peamine eesmärk. Need on kõige laiemalt noortel tervetel inimestel kasutatavad ravimid ja seda põhjusega. Sest nad on valdavalt ohutud ja väga efektiivsed.

    Mul on kurb lugeda, et paljudele eeskujuks olev inimene ütleb ainult enda kogemusel baseerudes väga üldise lause, et hormoonid on pahad.
    Sarnaseid lauseid pilluvad vaktsineerimisvastase liikumise esindajad, et vaktsiinid on pahad omamata seejuures tõendustpõhiseid selgitusi.

    Aga muidu oli väga huvitav lugeda sinu vastuseid 🙂

    Meeldib

    1. Panid mulle natuke sõnu suhu praegu. Ma siiski ei öelnud, et hormoonid pahad on, vaid pigem seda, et mina isiklikult neid hetkel pigem ei tarbiks. Tunnen siiski enesetundes praegu erinevust ja kuna nad mu naha olukorda ei parandanud, siis ilmselt on põhjust muid ravimeetodeid otsida ja arstiga uuesti põhjalikumalt konsulteerida. Aga sinu põhjalikku kommentaari oli küll hea lugeda. Kindlasti on paljudele abiks. Aitäh! 🙂

      Meeldib

      1. Ma pean hakkama vist nüüd teise nime alt kommenteerima, sest ma ise ajan ennast Kailiga sassi, on ka teistel tõenäoliselt raske meil vahet teha. Iga kord vaatan, et oi, kas ma tõesti juba kommenteerisin Margiti postitust?!? 😀

        Igatahes. Antud olukorras jääb mulle ka mulje, et Miina pani Margitile sõnad suhu. Pigem väljendas Margit enda isiklikku seisukohta, et omast kogemusest lähtuvalt tema neid ei tarbiks.

        Veidral kombel küsis eile üks lugeja minu käest, kuidas mina suhtun beebipillide tarbimisse. Ja kuigi pean nõustuma Miinaga, et pillidel on palju häid omadusi, siis mina isiklikult neid ei võta (mis siis, et günekoloog ja perearst neid mulle pidevalt pähe määrivad). Miks? Justnimelt kõrvaltoimete pärast. Jah, kõrvaltoimed ei pruugi esineda, aga võimalus on olemas ja milleks riskida? Ravimeid, mis suudavad muuta organimsi toimemehhanisme ei maksa kergekäeliselt võtta lihtsalt sellepärast, et mugav on. Raseduse vältimiseks on ka muid võimalusi, mis on ohtumad. Ja samuti on akne raviks muid võimalusi. Lisaks on minu organism ALATI olnud ravimite ja nende kõrvaltoimete suhtes väga tundlik. Kunagi võtsin ravimmite tõttu kahe nädalaga 10kg juurde, samuti on mul esinenud erinevate ravimite tõttu kõhuprobleeme, sügelust, pearinglust, külmavärinaid jne. See on mind kõige suhtes ettevaatlikumaks teinud. Aga rõhutan, et see on puhtalt minu isiklik arvamus ja kui naine tahab pille võtta, siis on see tema vaba valik ja kedagi selle eest hukka ei mõista 🙂

        Väga huvitav postitus, loodan, et küsimusi ja vastuseid tuleb veel :).

        Meeldib

        1. Nende Kailidega on jah päris keeruliseks läinud, mul endalgi läheb vahel sassi, kui e-maili aadresse ei vaata. 😀

          Rääkisime Miinaga asjad läbi, no hard feelings, lihtsalt tema eriala (günekoloogia) ja ilmselgelt suhtub sellesse kirglikult. Minu arvates see on väga äge, et keegi nii kompetentset infot siin jagab ja meid kõiki harib. Tuttav arst kulub ikka marjaks ära. 😀

          Samuti arvan, et pillid võivad paljudele sobida, aga lõpliku otsuse teeb igaüks enda keha kohta ikkagi ise. Igaühele oma. 🙂

          Meeldib

  3. No tglt leidsin su blogi vanasti just lchf toitumise kohta infot otsides ja need before after pildid olid tglt päris inspireerivad, nii et häbeneda pole midagi,

    Meeldib

    1. Häbeneda jah mitte, aga omaette on teema, kas just kõigile (kaasa arvatud nt tulevane tööandja) avalikult vaatamiseks need pildid internetis rippuma peavad.

      Meeldib

  4. Veel aasta tagasi tundusid sa ka mulle blogi järgi ülbe. Ära küsi miks, sest ma ei tea, lihtsalt tundusid. Tore, et isiklikult tutvusime, sest see tunne kadus väga ruttu.

    Võtsin ka kunagi pille paar aastat (või aasta ehk pille ja siis kaks aastat kasutasin nuvaringi). Plussidest jah, et akna oli kontrolli all, tsükkel regulaarne ja mitte nii valulik. Mitte et ma pille süüdistaks, aga üsna ruttu tuli mulle tol ajal ka +10kg juurde ja kuigi ma tegin trenni, sest lahti ma sellest ei saanud (toitumine, toitumine). Küll aga lõpetasin nende tarvitamise ja üks põhjus oli see, et ma ei talunud enam ennast. Ma olin üliemotsionaalne. Tore, et Härra mu kõrval ikka püsis. 😀
    Ise olen endaga nüüd rohkem rahul. 🙂

    Meeldib

    1. Tunnen praegu ise sama pillidega seoses. 🙂 Ja see ülbe… Küllap siis suudan end kuidagi nii näidata. 😀

      Meeldib

  5. Olen niigi üpris emotsionaalne inimene ja pillid tegid selle veel hullemaks. 😦 Lisaks ei aidanud need ka minu akne puhul. Olen ka hormonaalsete preparaatide kohta igasugu hirmujutte kuulnud ja enam ei kipu neid väga võtma.

    Meeldib

  6. Mina kommenteeriks ainult nii palju, et mina olen see inimene kes on pille võtnud nüüdseks 5a. Siinjuures palun mitte hakata hurjutama – ma olen väga kursis, mida pillid teevad.

    Minul on nt vastupidine – kui pille ei võta olen emotsionaalne, isegi juba see 7 päevane vaheperiood on minu jaoks kohutav. Kaal on kontrolli all just nimelt pillide võtmisega, aknest rääkimata. Lisaks on mul teisi tervislikke iseärasusi, miks need kasu toovad. Antud preparaat on isaks arstidega läbi töötatud ja ka osalt katse eksitus meetodil paika pandud.

    Iga inimene on individuaalne. Kõigile ei saa sobida ja ma ei tee üldse maha kui keegi otsustab mitte võtta 🙂 Aga vahel on nii, et pluss on rohkem kui miinuseid ja nii juhtunud just minu jaoks.

    Meeldib

    1. Väga tore, et sulle sobivad ja aitäh, et jagasid oma kogemust. Kindlasti kasulik kuulda kellegi positiivsest kogemusest, kui keegi peaks siia arutellu pillide kohta uurima ja lugema sattuma. Iga inimene ongi individuaalne, väga õige! 🙂

      Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.