9 nädalat maratonini (6.–12.07.2015)

6.–12.07.2015

Maratonikava 1. nädal: 41 km jooksu

Esmaspäeval alustasin lõpuks maratonikavaga. Plaanis 1 tund rahulikku jooksu. Kuna ma olin jätkuvalt aeglasem kui tavaliselt, siis läks ring natuke pikemaks kui 60 minutit. Üpris soe ja päikseline ilm oli, minu õnneks puhus jahutav tuul. Liikusin nagu tigu, aga seejuures vähemalt pulss oli enam-vähem. Midagi superhead polnud, aga halb ka mitte. Good enough.

Teisipäeval tegin ühe kerge jooksu ning jooksuharjutused. Täpselt siis, kui mina õue jõudsin, hakkas vihma sadama. Mida kaugemale kodust jõudsin, seda tugevamaks muutus sadu ja valjemaks tuul. Jooksuharjutuste ajaks olin juba läbimärg ning kauaks külmetama jääda ei tahtnud, kokku ainult 10 minutit sääre- ja põlvetõsteid, ristsammu ning 2 kiirendust. Mis seal ikka, parem kui mitte midagi. Lõpuks sörkisin veel kergelt koju ka. Pulsi ja tempo suhe oli parem kui esmaspäeval, enesetunne samuti.

Kolmapäev: Jooks Jõud Venitus. Läksin varem kohale, et pikemalt joosta. Kokku tunnike aeglast sörki, ei midagi halba ega säravalt head. Lihtsalt normaalne jooks. Kerelihastes ikka topispallidega kerepöörded, seljalihaste harjutused ja lõppu 4 minutit planku. Uuh, kerge polnud, võttis mõnusalt läbi.

Neljapäeval puhkasin.

Reedel tegin esimese pika jooksu üle tüki aja. Kokku 16 km ligikaudu 2 tunniga. Keskmine pulss: 156 bpm. Keskmine tempo: 7:25 min/km. Pikemat kirjutasin reedeses postituses.

Laupäeval jälle puhkasin. Millegipärast andsid pirnlihased (eriti vasak) tunda, et nad olemas on. Proovisin neid siis sauna, vihtlemise, venitamise ja rullimisega pingest vabaks saada.

Pühapäeval tegin jälle ühe lühikese triatloniharjutuse läbi. Esmalt väntasin isa ja vennaga peaaegu tund aega rattal. Kuna maanteeratas on linnas, aga mina olin maal, siis pidin oma vana maastikurattaga rühkima. Ikka palju raskem sõita. Ratta pealt maha ja sain kohe jooksma hakata. Uuuh, see triatlonitunne tuli peale küll, kui jalad ikka üpris makaronid olid. 😀 Aga otsustasin end 10–15 minutit kiiremini liigutada ja jooksin 2,2 km tempos 5:34 min/km. Keskmine pulss: 168 bpm. Ootasin hullemat.


Kokkuvõttes: 9 h (neto: 6 h 50 min)

6.–12.07.15

Suhteliselt… eem… huvitav ja teistmoodi nädal oli. Mingit eriliselt head enesetunnet ja feelingut veel sisse ei tulnud, aga ega ma väga ei lootnudki, et asjad nüüd maagiliselt päevapealt muutuma hakkavad. Hea, et pikk jooks ilusti kulges. Tänased 2 kiiret kilomeetrit andsid ka lootust, sest kartsin, et pulss hüppab kohe punasesse. Ei hüpanud. Püsis ilusti 4. tsooni keskel. Good enough.

Halb on see, et rullimise unarusse jätnud olen. :/ Nädala esimesel poolel kuidagi unustasin selle ära ja väga ei viitsinud ning nädala teises pooles andis keha kohe märku ka, et laisk olen olnud venitamise ja rullimisega. Igatsen väga oma iganädalast lihashoolduse tundi taga, kus sai pikalt ja väga korraliku kõva rulliga kõik kohad läbi mudida. Minu rull on juba liiga pehmeks muutunud…

Lisaks sai kinnitust teadmine, et olen kohe kindlasti õhtujooksja. See hommikuti treenimine lihtsalt ei ole minu jaoks. Teoorias mulle väga meeldib see idee, et ma saan hommikul esimese asjana trenni tehtud ja võin siis muude toimetustega jätkata, aga praktikas see idee ei tööta veel väga hästi. Pärastlõunal või paar tundi enne magamaminekut on minu jaoks parim trenniaeg, pulss on kohe madalam ja enesetunne parem. Samas ma tean, et maratoni start antakse juba kell 9 ja tahan ma või mitte: pean ennast varaste jooksudega harjutama hakkama.

Maraton toimub juba kõigest 9 nädala pärast. Saan ma end selleks ajaks piisavalt heasse (loe: rahuldavasse) vormi?

19 kommentaari “9 nädalat maratonini (6.–12.07.2015)

  1. Esimese kavanädala kohta ikka väga hea tulemus – 41km, seda on päris palju :). Minul tuli sel nädalal vaid 38 jooksukilomeetrit, aga noh…mul puhkenädal ka.

    Heaks näitajaks on ka see, et kiiremaid liigutusi tehes ei hüapanud Su pulss kohe lakke. Kuidas põlv sel nädalal vastu pidas??? 🙂

    Tundub, et see kõigi meie, kes SEB maratoniks treenivad, probleem, et need hommikused trennid ei taha kohe kuidagi edeneda. Oh miks peab see maraton nii vara olema? :D. Aga noh, harjutamine teeb meistriks. Mina juba olen varajase trenniga vaikselt harjuma hakanud, pulss küll veidi kõrgem ja päris värsket tunnet ei ole, aga vaikselt vaikselt asi edeneb :).

    Meeldib

    1. Põlvega tundub kõik korras olevat (sülitab üle vasaku õla). 🙂 Sina oled muidugi eriti tubli ja ma juba tean, et see maraton läheb sul briljantselt hästi, toimugu ta või kell 6 hommikul. 😉

      Meeldib

      1. See on küll hea, et põlv praegu korras on :). Ma tänan ilusate sõnade eest ja vastan kohe samaga. Olen enam kui kindel, et saad maratoniga hakkama, ma nii imetlen sinu tahtejõudu ja visadust pärast vigastusi ja viltuvedamist veel kindlamalt edasi liikuda. Vähestel inimestel on selline sisemine jõud ;).

        P.S Loodan, et maratonil saame ükskord silmast-silma kohtuda/tutvuda 😉 🙂

        Meeldib

    2. Usu mind. Maratonihommikul ei ole see 9.00 stardiaeg mittemingisuguseks probleemiks. Seda seepärast, et niivõinaa tuleb enne seda jooksu õhtul närv sisse ja keha on hommikul täiesti valmis, mida ei saa öelda tavapärase trenni kohta. Just seepärast, et ärevust ei ole, su keha hommikutrennis magab alles ja seetõttu on esimesed kilomeetrid alati rasked.

      Meeldib

  2. Ma arvan, et maratonipäeval on sul nii ehk naa selline elevus ja power sees, et oled ammu enne äratuskella üleval ja unest ega väsimusest pole märkigi 😀 nii et ära nende hommikuste trennide enesetunnet väga südamesse võta!

    Meeldib

    1. See on muidugi tõsi. Mul juba praegu liblikad kõhus, kui sellele maratonihommikule mõtlen. 😀

      Meeldib

  3. Kindlasti saad vähemalt rahuldavasse vormi. 🙂
    Olen täheldanud, et hommikusel jooksul tahab keha üles ärgata (tuure koguda) ja sellepärast ongi kuidagi keerulisem madala pulsiga joosta. Õhtul on juba rahulikum. Mingisugune loogika. 😀

    Meeldib

    1. Loodame. 🙂
      Samas tean väga paljusid inimesi, kes muul ajal kui hommikul trenni ei teegi. Võiks ka mõni omadus neilt olla.

      Meeldib

  4. Ma ei oska muud tarka kaasa rääkida, kui et ma hoian sulle sinu tegemistes pöialt ja loodan, et oled maratoniks enda jaoks soovitud vormis. 🙂

    Meeldib

  5. mulle väga meeldib, et sa nii põhjalikult ja järjepidevalt kirjutada 🙂 Tundub, et trenniplaan on rohkem-vähem sarnane minu omaga ja nii on veel eriti hea võrrelda ja analüüsida 🙂

    Meeldib

      1. Ma lihtsalt ei julge väga kirjutada, aga ma lubasin endale, et hakkan 😉 Ma jooksin eelmine nädal 40.6km ja lisaks siis üks muu trenn, kus oli ka soojendusja lõdevstusjooks….nii et sama hull kui sina 🙂 …aga ei pildista sporti….veel 😉

        Meeldib

  6. Edu! Ilmselt tuleb maraton kindlasti raske aga usun, et läbid tublisti selle. Kas võtad mingi ajalise eesmärgi ka või plaan lihtsalt läbi joosta esimene maraton?

    Meeldib

  7. Pühapäevane harjutus- WTF!? -paluks eksplanatsiooni 🙂

    Kas saab vormi ?
    Võta päris rahulikult -loetud nädalatega vormis midagi oluliselt muuta ei ole võimalik nii-kui-nii, see töö peab olema ära tehtud eelneva aasta(aastate) vältel.
    Katsu püsida terve ja rõõmus ja see maraton saab tehtud.

    Meeldib

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.